Bildkälla: Stockfoto

ECB:s beslutsfattare splittrade över hur man ska agera vid en andravåg av covid-19 - Reuters

ECB:s beslutsfattare är allt mer splittrade över hur man ska styra ekonomin genom en andra våg av covid-19. Det är något som hotar ECB-chefens Christine Lagards hårt vunna lugn i direktionen, visar samtal Reuters genomfört med åtta insiders på ECB.

Nyhetsbyrån rapporterar att Lagarde har lyckats få stopp på de offentliga striderna som lämnade ECB i oordning under de sista månaderna av Mario Draghis tid förra året och hon har drivit igenom flera rekordstimulanspaket för att hålla ekonomin flytande i pandemin.

Hennes löfte om att söka samförstånd och ta med skeptiker ombord står i skarp kontrast till hennes föregångare Mario Draghi, som sällan engagerade viktiga motståndare till sin politik och signalerade rörelser redan innan någon diskussion inom ECB-rådet.

Men spänningarna ökar nu igen då en ny infektionsvåg tvingar ECB att överväga ännu mer stimulanser, med gamla klyftor som dyker upp igen.

Hökar inom centralbanken hävdar att ECB bagatelliserar några av de goda nyheterna som till exempel den strida strömmen av bättre än väntade ekonomiska indikatorer under sommaren.

I andra hörnet befinner sig duvorna som driver på för att starkare språk både vad gäller riskerna mot tillväxten och hotet från en starkare euro mot dollarn.

Oenigheterna var redan tydliga vid det senaste policymötet i september, enligt insidergruppen.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER