Enligt prekliniska studier kan plattformen, bortom tillämpningen i egna läkemedelskandidater, även potentiellt sätt användas av andra CAR T-celler genom utlicensiering eller projektsamarbeten.
- Det är en mycket viktig tillgång i sig även utanför appliceringen på våra egna läkemedel, betonar företagsledaren.
Han tror inte att den splittrar uppmärksamheten i bolaget för tillfället, men det är möjligt att en prioritering mellan verksamheterna kommer behöva göras vid ett senare tillfälle.
Elicera utesluter inte heller en eventuell avknoppning av den ena verksamheten, men det skulle vara aktuellt först vid ett senare skede.
Bolaget genomför just nu en nyemission och börsnotering på First North där totalt 52 miljoner kronor ska resas med en övertilldelningsoption på 10 miljoner kronor i syftet att vidareutveckla projekten.
- Pengarna kommer att räcka åtminstone halvvägs in i 2023 och målet är då att ha avslutat steg 1 i en doseskaleringsstudie i neuroendokrina tumörer (NET) under 2022. Vi ska även ha påbörjat studier av vårt första CAR T-läkemedel, berättar El-Mosleh.
Han refererar då till forskningskandidaten ELC-100, som ska behandla patienter med NET, respektive ELC-301 som ska användas för behandling av B-cellslymfon. Utöver dessa befinner sig Elicera också i tidiga faser i två till läkemedelsprojekt: ELC-201 och ELC-401.
Teckningsperioden i bolagets nyemission löper mellan 24 maj till 8 juni.