Bildkälla: Stockfoto

En bredare börsuppgång ett positivt tecken - Danske Bank

Danske Bank noterar att uppgången på aktiemarknaderna har breddats den senaste tiden, vilket är ett positivt tecken, och att det finns flera skäl att fortsätta vara optimistisk.

“Sjunkande räntor har inneburit en tydlig lättnad, kapital på sidlinjen har letat sig in på marknaden inför årsskiftet och inflation och konjunkturstatistik har pekat i riktning mot en mjuklandning”, skriver Danske Bank.

Man uppmärksammar också att siffror över inflationen visar att den faller snabbare än väntat. Här undrar Danske Bank hur just ECB tänker agera framöver, givet att inflationen var 2,4 procent i november (målet är 2 procent), med kärninflationen till och med negativ i månadstakt.

“Frågan är hur länge Christine Lagarde och hennes kollegor kommer att kunna hålla fast vid den hökaktiga retoriken om ”higher for longer” utan att uppfattas som tondöva inför det faktum att både tillväxt och inflation är under hård press av höga räntor”, skriver banken.

Danske Bank fortsätter undervikta europeiska aktier på grund av att tillväxten väntas vara låg på kontinenten framöver. Istället är det USA och Japan som gillas. Sett till hela portföljen, rekommenderas en neutral vikt mellan aktier och obligationer, med fokus på kvalitet.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER