Bildkälla: Stockfoto

Enig Riksbank i beslutet att sänka räntan - protokoll

Riksbankens direktion var enig i beslutet om att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,25 procent.

Det framgår av protokollet från det senaste penningpolitiska mötet som ägde rum den 24 september.

"Jag stödjer därför förslaget att idag sänka styrräntan till 3,25 procent och prognosförslaget om fortsatta gradvisa, men likväl snabba, sänkningar vid de kommande mötena i år och under våren nästa år", sa Riksbankschefen Erik Thedéen.

Han förklarade vidare den gradvisa ansats banken har gällande sänkningar.

"I den gradvisa ansats som vi valt ryms även möjligheten av en sänkning med 0,5 procentenheter vid något av de två återstående mötena i år, i linje med vad som anges i rapportutkastet. Att vi explicit anger att vi kan komma sänka i större steg i rapportutkastet är en tydlig markering att det nu, givet de gynnsamma inflationsutsikterna, är en del av vår gradvisa penningpolitiska strategi."

Erik Thedéen sa vidare att styrränteprognosen i Riksbankens huvudscenario innebär att banken i snabb takt lättar på den penningpolitiska bromsen.

Han frågade sig också retoriskt om man borde gå fram ännu snabbare. "Konjunkturen är i dagsläget svag och än så länge finns få konkreta tecken på en återhämtning i hushållens konsumtion. Dessutom var vår målvariabel, KPIF- inflationen, i augusti endast 1,2 procent. Dessa omständigheter kunde vara argument för snabbare räntesänkningar."

Han pekade samtidigt på att Riksbanken har goda skäl att vänta sig att tillväxten snart ska ta fart.

Erik Thedéen tog också upp att det är fel att nu reagera på utfall för KPIF som ligger en bit under 2 procent.

"Vi såg visserligen för ett par år sedan hur snabbt stigande energipriser med viss fördröjning spred sig till en lång rad priser i konsumentledet. Men vi har idag goda skäl att förvänta oss att effekten av låga energipriser på företagens kostnader denna gång blir mer begränsade. Det vore därför fel att nu reagera på att utfallen för KPIF är en bit under 2 procent. Penningpolitiken måste vara framåtblickande och anpassas efter vår bedömning av inflations- och konjunkturutsikterna på ett till två års sikt."
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER