Angående fondens portföljinnehav uppger förvaltarna att mer än hälften av fondens innehav rapporterat sina resultat för det första kvartalet och att merparten av dem varit goda. Allra främst anser de att industribolagen på ett imponerande sätt lyckats hantera de utmanande omvärldsförutsättningarna som råder. Detta genom att de lyckats få tag på leveranser samt höja priserna till kunder för att kompensera för högre råmaterialkostnader.
Fondens största negativa bidrag kom i april från positionerna i Medicover, Embracer och Nent. På den positiva sidan fanns däremot SEB, Astra Zeneca och Electrolux.
Angående Medicover uppger förvaltarna att bolagets kvartalssiffror var bättre än vad marknaden förväntade sig. Bolagets huvudmarknader utvecklades starkt och den organiska försäljningstillväxten för hela koncernen hamnade under för årets tre första månader på 14 procent, meddelar Persson, Lindquist och Paulsson. Förvaltarna lyfter även att hela 80 procent av bolagets intäkter är privatfinansierade och att endast 20 procent kommer från offentliga medel.
"Aktiemarknadens fokus har däremot varit på verksamheten i Ukraina som 2021 svarade för 9 procent av bolagets omsättning. Utsikterna där för året är förstås osäkra. Bolaget tog också en nedskrivning på drygt 5 miljoner euro för blodcentraler som förstörts eller är utom kontroll. Verksamheten bedrivs fortfarande i större delen av landet även om aktiviteten är avsevärt lägre än tidigare", skriver förvaltarna.
Fondens största innehav var vid månadsskiftet Hexagon, Astra Zeneca och Atlas Copco med portföljvikter om 7,05, 5,84 respektive 5,78 procent.
Industrivaror & -tjänster var vid tidpunkten största sektorn i fonden med 39,9 procent av exponeringen. Näst största sektor var finanssektorn med 17,0 procent.
Enter Select Pro, % | april, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | -6,6 |
Fond i år, förändring i procent | -26,6 |