Bildkälla: Stockfoto

Epiroc har en stark position som kommer stärkas, har ingen avsikt att ändra operativ modell – vd

Epiroc har en stark position som kommer stärkas, har ingen avsikt att ändra operativ modell – vd

Epiroc har en stark position som kommer stärkas och det finns inget behov av att ändra bolagets operativa modell. Det säger vd Per Lindberg vid kapitalmarknadsdagen i Örebro på onsdagen.

Epiroc, som är Atlas Copcos gruv- och infrastrukturdel, ska delas ut till aktieägarna och noteras den 18 juni på Stockholmsbörsen.

Per Lindberg, som rekryterades till vd-posten från Billerud Korsnäs, konstaterar att Epiroc och Atlas Copco har olika slutmarknader med olika karaktär med begränsade synergier.

"Nu när vi har en dedikerad ledning och styrelse blir det enklare för oss att göra snabba, bra beslut och allokera kapital", säger han.

Epiroc-chefen listar en "stark och bevisad" verksamhetsmodell som en av bolagets huvudstyrkor. Han säger sig inte ha någon avsikt att ändra den, även om den kan justeras något. Vidare har Epiroc en stark motståndskraft driven av en hög exponering mot eftermarknaden, som står för två tredjedelar av bolagets intäkter.

"Vi anser att vi har en väldigt stark position, som vi tror kan stärkas. Vi anser även att gruvdrift och infrastruktur är attraktiva nischer framöver", säger vd:n.

Per Lindberg nämner det kinesiska vägprojektet "One Belt One Road" som ett större projekt som kan driva efterfrågan framöver. Vidare anses även miljöaspekten och tillhörande regleringar ha betydande effekt på kundernas verksamhet, liksom säkerhetstänket.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER