Bildkälla: Stockfoto

Eric Strand menar att helikopterpengar inte gett önskad effekt - Finansliv

Eric Strand förvaltar ädelmetall-fonderna AuAg Precious Green och AuAg Silver Bullet. Han menar att de helikopterpengar som figurerat på flera håll under pandemin inte har gett den önskade effekt man hade hoppats på. Detta kommenterar han till tidningen Finansliv.

Tidigare har varje amerikansk invånare fått en check på 1 200 dollar och det finns planer på att eventuellt lansera ett nytt liknande paket.

- Paketet fick inte så stor påverkan på konsumtionen som man hade förväntat sig. Jag tror många såg pengarna som lottopengar och använde dem för att exempelvis spekulera på börsen, säger Strand till Finansliv.

De senaste åren har inflationen varit låg enligt KPI, samtidigt som det skett en tillgångsinflation med stigande priser på aktier och fastigheter.

- Orsaken att helikopterpengar fått fäste i debatten bygger nog på att det är en ganska enkel åtgärd att driva igenom politiskt. Och för de människor som inte har så mycket pengar och som lever månad till månad får de här pengarna ganska stor betydelse. Men om man strävar efter att bygga en sund ekonomi tror jag att helikopterpengar är feltänkt, fortsätter Strand.

Fondförvaltaren avslutar med att peka på den höga skuldsättningen som en varningsklocka.

- Vi hade en skuldkris 2008 men har i dag dubbelt så hög skuldsättning. Central­bankerna har bara löst ett solvensproblem genom att öka penningmängden, och därför tror jag vi kommer få se mer av samma, det vill säga fortsatt ökade skulder som växer snabbare än tillväxten.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER