Bildkälla: Stockfoto

Ericsson steg trots jättenedskrivning på stigande Stockholmsbörs, OMXS30 index steg 0,8 procent

Stockholmsbörsen steg i en bred uppgång på torsdagen, även om uppgången mattades från dagshögsta. Börsen byggde därmed vidare på de senaste dagarnas positiva trend. I nyhetsflödet noterades att Ericsson tar en jättenedskrivning på 32 miljarder kronor. På makrofronten ökade konsumentpriserna i USA något mer än väntat i september i årstakt, men statistiken fick ingen större effekt på börsen.

Vid stängning var OMXS30-indexet upp 0,84 procent till 2 212,13.

Bland de ledande aktierna, som ingår i OMXS30-index, steg Alfa Laval 2,1 procent medan Atlas Copco A var upp 2,0 procent. Sämst utveckling hade Sinch med minus 2,2 procent medan Nibe noterades ned 1,2 procent.

Ericsson kommer att göra en nedskrivning av goodwill på 32 miljarder kronor kopplat till Vonage-förvärvet. Bolaget släppte också preliminära siffror för det tredje kvartalet. Ericsson lyfte fram att ebita-marginalen exklusive omstruktureringskostnader på koncernnivå hamnade på 7,3 procent, vilket är i linje med tidigare guidning. Marknaden svalde nedskrivningen med gott mod och höjde B-aktien med 1,5 procent.

Skogsindustribolaget SCA:s valberedning föreslår att Helena Stjernholm väljs till ny styrelseordförande på årsstämman i mars nästa år. Hon är vd för investmentbolaget Industrivärden som är största aktieägare i SCA. Nuvarande ordförande Pär Boman har tidigare avböjt omval för att kliva på posten som ordförande för Volvo. SCA:s B-aktie stängde oförändrat.

Skidanläggningsbolaget Skistar uppdaterade sina finansiella mål vid torsdagens kapitalmarknadsdag. De nya målen är att intäkterna ska i genomsnitt öka med 6 procent årligen och avser organisk tillväxt justerat för förvärv och valutaeffekter. Det tidigare tillväxtmålet var att den organiska tillväxten ska överstiga inflationen med minst fyra procentenheter årligen. Rörelsemarginalen ska i genomsnitt uppgå till 18 procent. Tidigare siktade bolaget på en marginalmål på över 22 procent. Förändringen förklaras av en redovisningsförändring kopplat till förmedlade logiintäkter. Aktien sjönk med 4,1 procent.

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg ökade sitt förvaltningsresultat med 26 procent i tredje kvartalet i år jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Det långsiktigt substansvärdet sjönk med 6 procent till 263,06 kronor per aktie. Rapporten fick ett positivt mottagande och aktien steg 2,4 procent.

Bioteknikbolaget Hansa Biopharma hade i tredje kvartalet en nettoomsättningen uppgick till 22,8 miljoner kronor, varav 16,5 miljoner är produktförsäljning. Bolaget sköt också upp tidsplanen för fas 3-studien Confides. Bolaget räknar nu med att randomiseringen av patienter kommer att vara klar i mitten av 2024, jämfört med tidigare mål på andra halvåret 2023. Vidare spår bolaget att en godkännandeansökan kan skickas in under 2025, istället för 2024. Aktien rasade 27,6 procent.

Forskningsbolaget Synact Pharma genomförde en riktad nyemission på 60,5 miljoner kronor. Teckningskursen på 16,14 kronor per aktie var en rabatt på knappt 17 procent mot föregående dags stängningskurs. Aktien föll med 9,4 procent.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER