Bildkälla: Stockfoto

Ericsson utreder misstänkta brott i tio andra länder - Uppdrag granskning

Telekombolaget Ericsson har bedrivit utredningar om misstänkta mutor och andra brott i tio länder runt om i världen. Det enligt SVT-programmet Uppdrag Granskning som hänvisar till interna dokument.

Detta är fler länder än vad bolaget sade i en samband med en förlikning med USA på 10 miljarder kronor 2019. Då handlade det om oegentligheter i sex länder, däribland Kina och Saudiarabien.

De interna dokument som Uppdrag Granskning fått ta del av, som daterar till 2020, visar att bolaget bedrivit utredningar mellan 2017 och 2019 om misstänkta mutor i fler länder än så, däribland USA, Brasilien och Marocko. Bolaget har också tittat på oegentligheter gällande arvoden till en mellanhand i Angola och misstankar om att Ericsson-personal hjälpt staten i Azerbajdzjan med avlyssning. Man har även granskat 2015 års inbjudan av Libanons dåvarande telekommunikationsministern med familj till Stockholm. Där bjöds de på middagar, gåvor och frun kördes runt i staden i limousine. Notan landade på uppemot 400 000 kronor.

Hur Ericsson valde att gå vidare med utredningarna är oklart. Bolaget har avböjt att kommentera.

Separat har Uppdrag granskning också kunnat avslöja hur Ericsson genom mellanhänder kommit överens med terrorsekten Islamiska staten om att få fortsätta med sin verksamhet i IS-områden i Irak. IS ska ha krävt 20 miljoner kronor av bolaget för att få fortsätta med sina projekt. Bolaget har även här avböjt att kommentera men sagt att man tänker se över sin internutredning på nytt.

Ericsson faller 7,5 procent på Stockholmsbörsen på måndagen.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER