Bildkälla: Stockfoto

Ericssons nedskrivning - en sammanfattning

Telekomleverantören Ericsson har fått sänkta riktkurser efter sitt besked om en gigantisk nedskrivning om 32 miljarder kronor.

Vad har hänt?

Ericsson skriver ned 32 miljarder kronor efter en omvärdering av förvärvet av Vonage.

"Nedskrivningen är en följd av den markanta nedgången i börsvärde bland noterade referensbolag för Vonage, högre räntor och en allmän avmattning i Vonages kärnmarknader", skrev Ericsson.

Bolaget har också släppt flera preliminära siffror. Nettoomsättningen var 64,5 miljarder kronor (68) och ebita inkom på 4,7 miljarder kronor (7,7, vilket av en marginal på 7,3 procent (11,3). Dessa var i stort i linje med konsensus och prognos.

Hur reagerade marknaden?

Ericsson-aktien är upp 3,4 procent till 55,11 kronor.

Vad säger marknaden?

Citigroup sänker riktkursen till 55 kronor (57) och upprepar neutral

Kepler Cheuvreux upprepar behåll med riktkursen 60 kronor. Analyshuset tror att 5G-cykeln har nått sin toppen och att försäljning samt marginaler kan komma under press de kommande kvartalen. Värderingen anses inte särskilt attraktiv. Nedskrivningen visar att bolaget betalat alldeles för mycket för Vonage.

New Street Research sänker riktkursen till 55 kronor (60) och upprepar neutral.

UBS upprepar neutral med riktkursen 58 kronor. Rapporten var i linje med konsensus och prognos men det överskuggas av den stora nedskrivningen av Vonage-förvärvet.

Ålandsbanken pekar på att resultatet var i linje med det bolagets guidning, men något under konsensus. Nedskrivningen medför ytterligare frågetecken vad gäller Ericssons satsning
på GNP och förvärvet av Vonage, enligt Ålandsbanken.

Storägaren Cevian är kritisk och anser att förvärvet av Vonage sätter press på arkitekten bakom jätteförvärvet, vd Börje Ekholm. Det säger Cevian-grundaren Christer Gardell till Bloomberg News. Gardell menar att Ericsson bör motivera varför man spenderade 60 miljarder kronor på förvärvet, och att nedskrivningen är ett bevis på en enorm kapitalförstörelse av aktieägarnas pengar. Han anser att det råder tung press på såväl vd som ordförande att skapa värde för aktieägarna.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER