Bildkälla: Stockfoto

Erik Penser har agerat i portföljerna till följd av kriget

Erik Penser Bank skriver i senaste veckobrevet att man under den senaste månaden som präglats av Rysslands invasion av Ukraina agerat på ett konstruktivt sätt i portföljerna där man hela tiden valt att utgå från data och menar att man presterat bra relativt världsindex.

"När kriget inleddes ökade vi vårt nedsideskydd i portföljerna och vi minskade aktievikten. När vi fick signalerna om att göra det, ökade vi sedan aktievikten igen och tog av skydden, med start den 9 mars. Då såg vi att marknadsförhållandena återigen förbättrades. Vi använde oss av samma variabler som vi använde för att förutse finanskrisen 2008 och liknande variabler för att pricka börsbotten med den 24 mars 2020: Likviditeten i amerikanska statsobligationer, likviditeten i dollar, priset på likvida finansieringsmedel, aktiemarknadens volatilitetskurva och den relativa prissättningen inom valuta och hur pass mycket dyrare säkra hamnar blir inom optioner", skriver Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank.

Vidare menar Thulin att kriget i Ukraina har belyst den obegripliga situation gällande Europas energiförsörjning där man är beroende av ett land som Ryssland. Att Europa nu förstår att detta inte är hållbart öppnar upp möjligheter för förnybar energi enligt kapitalförvaltningschefen. Erik Penser har därför investerat i en strategi för just förnybar energi vilket man anser har stor potential framöver.

"Vi har även i vår hållbara fond, Penser Sustainable Impact, under de senaste veckorna investerat i bolag som ligger i linje med trenden om förnybar energi. Bland annat har vi investerat i Ørsted och Vestas Wind Systems, danska bolag verksamma inom vindkraft", fortsätter Thulin.

Sedan krigets utbrott har Erik Penser valt att röra sig bort från eurozonen och istället öka sin exponering mot bland annat USA samtidigt som man har kvar sin tro på tillväxtaktier. Man valde också att minska sin exponering mot Sverige i början av månaden, på grund av att man menade att marknaden var den mest stressade i Europa. Detta antagande stämmer inte längre enligt Thulin vilket medfört att man ökat sin exponering och tilltro till Sverige igen.

"I början av januari såg vi tydligt att det var den politiska risken i USA som drev denna. Under invasionen har det i stället varit den geopolitiska risken som har varit den drivande faktorn. Nu ser vi återigen att det är den politiska risken i USA. Värt att tillägga är att det aldrig någonsin har varit inflationen, i motsats till vad många tror, som har varit drivande faktorn. Vi fortsätter att följa dessa samband då de ger oss viktiga insikter", skriver Jonas Thulin.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER