Bildkälla: Stockfoto

Essity inköpt i Aktie-Ansvar Sverige, som ökade 4,0 procent i augusti

Fonden Aktie-Ansvar Sverige steg 4,0 procent i augusti, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 3,7 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 0,9 procent och är därmed sämre än index som har ökat 3,5 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Avvikelsen gentemot index kan i stort hänvisas till undervikt av fastighetsaktier. Fonden har länge varit skeptiska till fastighetsvärderingarna och förvaltaren har svårt att se vad som ska driva kurserna när räntan ”bottnat”.

-Nu har många fastighetsaktier fallit vilket gör värderingen något mindre ansträngd. Vi har gjort en del förändringar i portföljen under augusti, skriver Lars-Erik Lundgren.

Både Billerud och Boliden har fått lämna portföljen efter en stark utveckling. Billerud har varit med länge och vi ser fortfarande uppsida, förvaltaren tror att aktien behöver en paus.

Boliden köptes in under våren då börsen föll och har sedan dess presterat väl. Essity har återigen gjort entré i portföljen efter en tids frånvaro.

- Essity är visserligen defensivt, men har inte alls hängt med i uppgången. Bolaget är dessutom inte särskilt påverkat av den svaga dollarn.

Bland fondens bästa bidragsgivare fanns Volvo, Stora Enso och Investor. Bland bolag som tyngde fanns Getinge, Fabege och Telia.

Aktie-Ansvar Sverige, %augusti, 2020
Fond MM, förändring i procent4,0
Index MM, förändring i procent3,7
Fond i år, förändring i procent0,9
Index i år, förändring i procent3,5
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER