Bildkälla: Stockfoto

EU ger Apple böter på 1,84 miljarder euro för missbruk av dominerande ställning

EU-kommissionen bötfäller Apple med 1,84 miljarder euro, motsvarande 20,7 miljarder kronor, för missbruk av dominerande position inom distributionen av musikstreamingappar. Det framgår av ett pressmeddelande.

“I synnerhet fann kommissionen att Apple tillämpade restriktioner på apputvecklare som hindrade dem från att informera iOS-användare om alternativa och billigare musikabonnemangstjänster som finns tillgängliga utanför appen. Detta är olagligt enligt EU:s konkurrensregler”, heter det.

Som en följd av detta beteende har streamingaktörer fått föra över de höga avgifter som Apple tagit ut från dem på sina kunder, vilket i slutändan resulterat i betydligt högre priser på abonnemang för musikstreaming.

EU-kommissionens beslut föranleddes av ett klagomål 2019 från den svenska musikstreamingtjänsten Spotify om denna begränsning och Apples App Store-avgifter på 30 procent.

Detta är EU:s första nota mot Apple någonsin för denna sorts övertramp. Apple har meddelat att de tänker överklaga beslutet.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER