Bildkälla: Stockfoto

EU har nått uppgörelse kring ny migrationspolitik

EU har nått en enighet kring hur man skall hantera migrations- och asylpolitiken i unionen. Förhandlingarna har varit långa, men nu är man i mål. Detta efter ett ministermöte i Luxemburg. Nästa steg är att ta frågan till parlamentet, men det är mjukare i frågan, enligt SVT.

Det har gått tre år sedan den svenska inrikeskommissionären Ylva Johansson lade fram förslaget om en stor asyl- och migrationspakt för unionen. Tanken är att man skall slå fast hur frågan skall hanteras och att man solidariskt skall dela upp uppgiften.

- Jag är extremt nöjd och väldigt stolt, säger svenska mötesledaren Maria Malmer Stenergard (M) .

Framöver skall hanteringen i första hand ske i det land som en migrant anländer till. Andra länder skall dock hjälpa till när det blir tufft och bidra med personal, kapital och utrustning. Enligt förslaget till den nya pakten får varje medlemsland ansvar för en viss andel av de asylsökande migranterna. Detta baseras på landets ekonomi, storlek och hur många man tagit emot historiskt. Om ett land inte vill ta emot flyktingar så måste man istället betala pengar, vilket kommer att uppgå till cirka en kvarts miljon kronor per asylsökande, enligt SVT.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER