Bildkälla: Stockfoto

Eurobattery Minerals får första resultaten från samarbete om REE-utvinning i Sverige

Prospekteringsbolaget Eurobattery Minerals har fått de första resultaten från sitt forskningssamarbete med Uppsala universitet och AGH University of Science and Technology i Krakow, Polen. Resultaten visar på nya metoder för storskalig utvinning av sällsynta jordartsmetaller (REE) i Fetsjönprojektet i Sverige, heter det i ett pressmeddelande.

REE är en viktig råvara för batteriindustrin och nya energilösningar, och det finns en uttalad ambition i EU att utöka självförsörjningen av dessa metaller givet att Kina är helt ledande idag.

"Detta är ett mycket spännande resultat från vårt gemensamma forskningsprojekt. Vi vet från tidigare analyser att båda våra prospekteringsområden Fetsjön och angränsande Rönnberget har stora förekomster av REE. Då dessa första resultat tyder på en möjlig utvinningsgrad om nästan 100 procent skulle det innebära att vi har en mycket betydande REE-fyndighet i Fetsjön och Rönnberget där vi skulle kunna tillämpa en ny revolutionerande metod för utvinning", säger Roberto García Martínez, vd för Eurobattery Minerals, i en kommentar.

Den nya metoden innebär att man använder sig av kemi istället för mekanisk förbehandling och uppvärmning. Behandlingen vid låg temperatur innebär dessutom att kemikalier kan återvinnas och återanvändas igen. Den nya banbrytande metod som utvecklats och testats gör det möjligt att utvinna nära 100 procent REE från apatitmineraler från Fetsjön och det angränsande Rönnberget. Projektet kommer nu att fortsätta med ytterligare tester för detaljerad karakterisering. Vidare undersöker parterna möjligheten till en storskalig pilotanläggning inom en snar framtid.

"REE består av scandium, yttrium och lantaniderna, som är viktiga komponenter för elektrifiering, så det finns en enorm efterfrågan på råvaror. Det är dock ofta mycket svårt att utvinna REE, särskilt från apatiter. Därför är jag mycket glad över de preliminära resultaten från vårt projekt som visar att vår nya metod gör det möjligt att utvinna så höga halter och att göra det enbart genom kemisk behandling av bergarter med karbonat-apatit", säger professor Jaroslaw Majka vid Uppsala universitet.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER