Bildkälla: Stockfoto

Expert förutspår avmattning för Black Friday, tror att Amazon och Alibaba går in i Sverige 2019

Expert förutspår avmattning för Black Friday, tror att Amazon och Alibaba går in i Sverige 2019

Årets svenska version av den amerikanska försäljningskampanjen Black Friday och Cyber Monday är nu över. Klädbolagen H&M, Kappahl och MQ har ännu inte rapporterat försäljningssiffror för november då kampanjen ägde rum men Clas Ohlson redovisade en 10-procentig försäljningsökning i november i samband med sin senaste delårsrapport. Utvecklingen överensstämmer med detaljhandelsexperten Andreas Jonasons förväntningar på årets Black Friday-kampanj.

- Vi förväntade oss att Black Friday skulle gå starkt i år och även nästa år, säger Andreas Jonason, Sverigechef och partner på Simon Kucher & Partners som agerar rådgivare i bland annat detaljhandelssektorn, i en intervju med Finwire.

Andreas Jonason tror att det gått bra för de svenska detaljhandelsbolagen under Black Friday-försäljningen och tror att intresset för kampanjen kommer att vara stark även nästa år. Därefter anar han en avmattning.

Simon Kucher gjorde i samband med årets Black Friday-kampanj en studie där de tillfrågade drygt 2 000 konsumenter i Sverige, Danmark, USA, England och Tyskland.

- På de marknaderna där Black Friday är mer etablerat ser vi en avmattning. Där är efterfrågan inte alls lika knutet till det här eventet. Folk börjar tröttna lite på Black Friday och det tror vi kommer att ske här om kanske tre år.

Vad beror det på?

- Det är ett event som är i ropet en stund sen kommer det något annat. Om 4-5 år kommer vi se ett fallande intresse för Black Friday. Det kommer fortfarande att vara ett event men det kommer inte längre ha samma ´hype´ som en del förväntar sig.

Traditionen med en Black Friday-kampanj härstammar från USA och är väletablerat hos de amerikanska företagen och även de globala e-handelsjättarna. Det har spekulerats flitigt under året om att Amazon och Alibaba är på väg in i Sverige med sin e-handel. Andreas Jonason tror att Amazon och Alibaba kommer att vara aktiva under Black Friday i Norden nästa år.

- Jag tror de kommer att använda det under nästa år för att stärka sin positionering.

Amazon finns redan i Sverige via sin molnlösning och servicecenter, men när kommer egentligen e-handeln från Amazon och Alibaba?

- Gällande e-handeln skulle jag tro att de kommer under 2019 och ha ett Black Friday-erbjudande, säger Jonason och fortsätter:

- Alibaba har sagt att de ska in i Sverige, jag har svårt att tro att Amazon vill vara tvåa. Dessutom är intresset mycket stort. Den 12 december hade Amazon en presskonferens kring sin molnlösning i Sverige och intresset var stort då man gärna vill höra om Amazons planer kring e-handeln.

Priskampanjer som Black Friday är inte för alla detaljhandelsbolag, enligt detaljhandelsexperten. Han menar att mer generella handlare som exempelvis Åhlens, Clas Ohlson och Rusta kommer att få det svårt framöver. Lojalitet, eller rättare sagt förmågan att knyta kunderna över en längre tid, kommer att vara avgörande för detaljhandlare framöver.

- De borde inte ge sig in i Black Friday med priserbjudanden utan istället försöka hitta ett eget event som de kan sammanknippas med. På det sättet kan bolagen knyta en lojalitet till sig med kunderna.

Lojalitet är en faktor som kommer att bli allt viktigare i detaljhandelssektorn framöver, förutspår Andreas Jonason.

- Ska man klara sig måste man vara känt för något speciellt. När Amazon eller Alibaba kommer in på svenska marknaden kommer de sänka priserna på alla produkter som är ganska jämförbara och de har mycket djupare fickor än något av dessa bolag.

För att klara sig mot de globala jättarnas intåg på den svenska marknaden behöver detaljhandlarna vara känt för något, som exempelvis sitt sortiment eller event, menar han.

- Vi tror inte att globala spelare som H&M eller optikerkedjor och kosmetikakedjor kommer att drabbas så hårt av Amazon och Alibaba. De har speciella typer av produkter som är svåra att prisjämföra. Det är bolagen med produkter som exempelvis hemelektronik som kommer att få enorma problem, säger han och fortsätter:

- Då måste man hitta något så man står ut. Att sen ha kampanjevent som binder upp kunderna tror vi på.

Att årets julklapp blev det återvunna plagget och det faktum att årets Black Friday ackompanjerades med protester och uppmaningar på sociala medier om att skippa Black Friday-handel är inte konstigt.

- Den typen av anti-event kommer att fortsätta. De kommer att leva parallellt med varandra. Ju större Black Friday desto större anti-event.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER