Bildkälla: Stockfoto

Fear & Greed-index stiger till 80 - signalerar extrem girighet i marknaden

Amerikanska S&P 500-index har stigit de senaste dagarna i spåren av Federal Reserves senaste räntebesked och sentimentet är nu tydligt positivt. Fear & Greed-indikatorn har stigit till 80 och därmed slagit om till att signalera extrem girighet i marknaden.

CNNMoney uppdaterar indexet varje dag och det består av en kombination av sju olika indikatorer som visar om marknaden för närvarande drivs av rädsla eller girighet. Indexet sträcker sig mellan 0 och 100.

Ju närmre indexet är 100 desto mer girighet indikeras i marknaden och tvärtom är det en hög rädsla i marknaden när indexet faller ned mot 0. Aktuell nivå kan jämföras med nivån 15 i slutet av september vilket indikerade extrem rädsla i marknaden och sedan dess har börsen stigit kraftigt. Vid björnmarknadsrallyt i juli-augusti förra året steg Fear & Greed till som mest 68.

Den lägsta nivån för Fear & Greed förra året nåddes 12 maj då indikatorn noterades till 3.

Den här typen av sentimentindikatorer har historiskt kunnat visat sig peka ut contrarian-lägen i marknaden, till exempel att börsen ofta närmar sig en botten när rädslan är som störst.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER