Bildkälla: Rambleon / Shutterstock.com

Federal Reserves Waller: höjningar sker tills inflationen mattas

Federal Reserves ledamot Christopher Waller, som utnämndes under Trumps presidentperiod, uppger att centralbanken inte bör pausa sina räntehöjningar.

Istället vill han att räntan höjs tills inflationen mattas av uthålligt, rapporterar Forexlive. Han tror inte heller att det kan komma tillräcklig ny data innan mötet i november för att han skall ändra uppfattning. Waller spår också fortsatta räntehöjningar in till början av nästa år.

I övrigt pekar han på att USA-ekonomin verkar utvecklas under sin tillväxttrend under det andra halvåret, men att arbetsmarknaden är väldigt stark. Inflationen som är alldeles för hög tror han inte kommer att gå sned snabbt. Waller utesluter inte heller en kraftig nedgång i efterfrågan och huspriser före marknaden stabiliseras.

Det har funnits analytiker och bedömare som menat att Federal Reserve kanske höjer lite till för att sedan se effekten och därmed sätta en paus på räntehöjningar. Waller menar att man inte kan sitta still och vänta och se förrän man har fått en effekt på inflationen med en mer åtstramande penningpolitik.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER