Bildkälla: Stockfoto

FI: Mer smärta i korten för fastighetsbolag och banker - BN

Finansinspektionen varnar för att svenska fastighetsbolag ännu inte fått känna av de senaste två årens räntehöjningar fullt ut och att det ligger mer smärta i korten även för långivare som finansierat expansioner. Det säger FI till Bloomberg News.

"Vi har fortfarande inte sett hela effekten av räntehöjningarna på fastighetsbolagens finansieringskostnader, eftersom all skuld inte har rullats över än", säger Henrik Braconier, som är chef för verksamhetsområde Bank på FI.

Enligt Braconier är risken störst för de banker som lånat ut till de mindre, onoterade fastighetsbolagen, som inte granskas av analytiker och tenderar att vara beroende av bankerna för extern finansiering.

"Det är till dessa bolag som bankerna har lämnat de största lånen och där ser vi den största risken för kreditförluster. Jag skulle inte bli förvånad om det kommer en ökning från de här nivåerna, men vi ser ändå att de stora bankerna är mycket lönsamma och har stora buffertar, så det finns en motståndskraft", säger han till Bloomberg.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER