FI: Sverige behöver fasa ut stödåtgärder som riskerar att bygga stabilitetsrisker
Den mycket expansiva ekonomiska politiken behöver gradvis normaliseras. Det skriver Finansinspektionen, FI, i en kommentar kring den finansiella stabiliteten.
ANNONS
"Ekonomin fortsätter att återhämta sig. Stödåtgärder har varit nödvändiga för att påskynda återhämtningen. Men i takt med att ekonomin stärks behöver de successivt fasas ut. Det gäller i första hand stödåtgärder som riskerar att bygga upp stabilitetsrisker", skriver myndigheten som samtidigt betonar att det är en lång väg tillbaka från pandemin. FI pekar bland annat på den fortsatt höga arbetslösheten.
"Det bör först och främst ske genom att avveckla de åtgärder som direkt bidrar till att pressa ner riskpremier, och som därmed skapar incitament för olika aktörer att ta mer risk. Finanspolitiska åtgärder som mer direkt stöttar sektorer som har drabbats hårt av krisen bör däremot inte dras tillbaka för tidigt, eftersom det kan dämpa den ekonomiska återhämtningen", skriver FI.
Myndigheten uppger också att man skiftar fokus gradvis till att återuppbygga motståndskraften för att hantera framtida kriser. I närtid handlar det om att man avslutar amorteringsfriheten. FI kommer också att gradvis höja den kontracykliska kapitalbufferten. Målsättningen är att inleda höjningarna under det andra halvåret i år.
Fond- och företagsobligationsmarknaden menar man kommer att behöva stärka sin motståndskraft. Bland annat behöver fondbolagen bli bättre på att hantera likviditetsrisker, menar myndigheten.
FI upprepar sin syn på utdelningar från banker från i december 2020.