E-handelsbolaget Qliro ska inom två år delas upp i tre delar där planen är att sälja eller börsnotera Nelly, göra en strukturaffär med Cdon och behålla Qliro Financial Services för att till slut landa i att vara ett renodlat financial services-bolag.
En uppdelning av bolaget har varit i ropet i marknaden sedan en tid tillbaka där både analytiker och medier spekulerat i att verksamheterna skulle må bra av att drivas separat. Men bolagen har inte varit mogna för det tidigare och är det inte idag heller, enligt Qliro-vd:n.
- Jag tror inte ett bra läge att dela upp bolaget nu heller. Det är därför vi säger att det är en 2-årsresa. Det är så lätt att sitta på sidan och säga att det bara är att bryta upp bolaget. Men bolagen måste vara redo att stå på egna ben, säger Marcus Lindqvist, vd på Qliro, till Finwire.
Marcus Lindqvist påpekar att Qliro startades under 2014 och var för två år sedan väldigt tidigt i sin resa. Nelly hade precis kommit ur en tuff period och tagit sig ur ett åtgärdsprogram under 2016 och Cdon hade inte fått fart på sin marknadsplats än.
- Idag har bolagen nått tillräcklig storlek och är mogna och därför är tajmingen rätt. Nelly hittade under förra året en tillväxt som var väldigt lönsam, men Q1 var dåligt även om vi tror att genomförandet var inte helt rätt. Bolagen var inte redo för 1-2 år sedan.
Marcus Lindqvist har följt debatten om att framför allt Nelly borde delas ut eller börsnoteras.
- För att dela upp bolaget måste man ha organisationen, strukturen och alla processer på plats och en trading som är förutsägbar. Du kan inte börsnotera ett bolag som vartannat kvartal faller genom marken. Det handlar om när saker och ting är redo att göras, förklarar han.
Qliro har sagt att det ska ta som mest två år att genomföra uppdelningen men det är inte omöjligt att det går snabbare än så. Mycket hänger på hur bolagen utvecklas de kommande månaderna och kvartalen samt hur intresset ser ut.
- Men det finns idag inga pågående konkreta diskussioner, så mycket kan jag säga. I så fall hade vi kommunicerat det.
I samband med att bolaget meddelade uppdelningsplanerna talade de om att förändringarna väntas sänka de centrala kostnaderna. Marcus Lindqvist säger att det inte handlar om någon definierad personalminskning utan att det sker i ett led av ändrat arbetssätt som medförs av att koncernen delas upp.
- Centrala kostnader är ju både personalkostnader men också annat. Över tid tror jag att de centrala kostnader som vi har som ligger runt 40 miljoner kommer att halveras.
Du kan inte säga något om hur personalen kommer att beröras?
- Det är inte relevant i det här. Det kan också vara så att någon eller några av personerna som jobbat brett i koncernen börjar jobba i dotterbolagen. Det handlar inte om att det går någon uppsägningssväng här.
Marcus Lindqvist vill inte heller kommentera något potentiellt värde varken på Nelly eller Cdon vid eventuella affärer.
- Värdet är ju vad någon är villig att betala för bolagen och det är inte upp till mig att kommentera.
För Nelly kommer bolaget nu att driva två parallella spår, en börsnotering eller försäljning, och se vilket alternativ som ger mest värde för våra aktieägare. Qliro-vd:n påpekar också att det rent tekniskt kan finns ett tredje alternativ, att knoppa av och dela ut Nelly till aktieägarna.
För Cdon väntas en annan process där en strukturaffär är målet. Nelly är en nischad e-handlare med tydlig målgrupp och har konkurrenskraft och överlevnadsförmåga i sitt segment. Cdon å andra sidan är väldigt bred, och där gäller det att vara riktigt stor, menar Marcus Lindqvist som tror att det är svårt att vara en e-handlare i mellanskiktet.
- Därför har vi ingen e-handlare som jobbar med det. Dom e-handlarna har vi sålt och det är för att vi inte tror strategiskt på den positionen.
För att vara den stora breda e-handlaren måste du vara riktigt stor utifrån ett nordiskt perspektiv, menar Marcus Lindqvist.
- Därför tror vi på en konsolidering. Det är det vi menar med strukturaffär, att försöka hitta sätt att skapa ett mycket större Cdon framöver. Och då menar vi ett mycket större Cdon och det kan man göra med förvärv, fusioner eller via försäljning.
Är ett mål att ätas upp av Amazon?
- Jag vill inte dra paralleller till Amazon, det går inte att bli en ny Amazon. Det finns många duktiga europeiska marknadsplatser som bol.com i Holland och Allegro i Polen. Det finns många marknadsplatser att titta på för att se vad man skulle kunna göra.
Qliro-chefen tror att det finns en position att vara en riktigt stor marknadsplats i Norden. Cdon är den som kommit längst med att bygga en marknadsplats i Norden, menar han. Det finns många inhemska e-handlare som inte lyckats med att bygga marknadsplatser som kanske skulle vilja ha en marknadsplats.
- Konsolidering för mig är att titta på de något större e-handlarna och se om man kan göra något större ihop, både internationellt och lokalt i Norden.
Vad gäller Qliro Financial Services är budskapet att verksamheten är på rätt ställe i sin nuvarande form. Här handlar det om att accelerera bolaget fortsatt och det är inte en allt för långsökt koppling att se att det blir det noterade bolaget när Qliro är klara med den här resan, menar vd:n.
Det blir kärnan ni behåller?
- Ja. Det tydligare för investerare att de investerar i ett blivande renodlat och noterat financial services-bolag. Samtidigt investerar man då i möjligheten att vi kommer att lyckas göra den här strukturaffären och börsnotering eller försäljningsprocessen av Nelly på ett bra sätt som blir en option om ännu mer ökat värde.
- Det är en spännande equitys story vi bygger här.