Bildkälla: Stockfoto

Förnuftigt att dela upp Atlas Copco, skapar långsiktigt värde – Handelsbanken

Förnuftigt att dela upp Atlas Copco, skapar långsiktigt värde – Handelsbanken

Uppdelningen av verkstadsbolaget Atlas Copco är förnuftig och kommer att skapa långsiktigt värde för aktieägarna. Det skriver Handelsbanken i en analys.

Banken har, som Finwire tidigare rapporterat om, höjt rekommendationen till köp från tidigare öka och skruvat upp riktkursen till 425 kronor (400).

Epiroc, som är bolagets verksamhet inom gruvsegmentet, har agerat som ett fristående bolag sedan början 2018 inför den egna börsnoteringen i juni.

"Vi bedömer att Epiroc har bättre förutsättningar att nå sin fulla potential som ett fristående bolag. Verksamheten skiljer sig till stor del från övriga Atlas när det gäller kunder, cyklikalitet, mönster i efterfrågan etcetera. Av denna anledning borde en dedikerad bolagsledning innebära större avkastning för aktieägarna på sikt. Mot jämförelsebolagen är Epiroc högt värderat, men samtidigt har bolaget en avsevärt högre lönsamhet och bättre tillväxtprofil", resonerar Handelsbanken.

Samtidigt uppges Atlas efter utdelningen av Epiroc fortsätta att vara "ett fint bolag". SHB ser segmentet vakuumteknik som en "oslipad diamant", med potential att trefaldiga omsättningen på tio år. För 2018-2020 spås segmentets tillväxt i snitt bli 12 procent per år.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER