Bildkälla: Stockfoto

Fortsatt marginalpress i korta perspektivet men Kappahl kan vidta åtgärder – finanschef

Fortsatt marginalpress i korta perspektivet men Kappahl kan vidta åtgärder – finanschef

Pressen på Kappahls bruttomarginal är här för att stanna i det korta perspektivet, men bolaget kan vidta flera åtgärder för att minska kostnaderna. Det säger bolagets finanschef vid onsdagens telefonkonferens.

Klädkedjan minskade omsättningen med drygt 3 procent i tredje kvartalet och även vinsten sjönk, vilket skylldes på att damerbjudandet inte varit tillräckligt attraktivt.

Vd Elisabeth Peregi uppger vid telefonkonferensen att storleken på bolagets butiker framöver kommer att variera mer än vad de gör i dag, från stora butiker till "riktigt små" butiker, och att produktmixen kommer att anpassas till varje marknadsplats.

Finanschefen Peter Andersson säger att det totala antalet kvadratmeter butiksyta kommer att minska under kommande kvartal på grund av en ökad närvaro online. Han uppger även att bolaget nu fokuserar på att förbättra kundupplevelsen online med bättre sökbarhet och att man vill vara mer relevanta gällande betalningslösningar.

Bruttomarginalen för tredje kvartalet sjönk till 60,8 procent, från 64,5 procent samma period föregående år, vilket tillskrevs större prissänkningar och ökade inköpspriser.

Finanschefen säger att marginalpressen på kort sikt är här för att stanna, men att bolaget tillsammans med sina leverantörer kan vidta flera åtgärder för att motverka ökningarna i material- och produktionskostnaderna.

Bolaget stängde två Newbie-butiker i Storbritannien under kvartalet. Anledningen till det var att butikernas geografiska placeringar inte fungerade, men varumärket fungerar enligt Elisabeth Peregi fortfarande "väldigt bra" och bolaget ser "stor potential" i Newbie.

Kappahl uppgav även att resultatförstärkningsprogrammet kommer att bli mer omfattande än de 100 miljoner kronor som tidigare beslutats.

- Det vi kan säga är att det definitivt kommer bli mer än 100 miljoner kronor. Vi vill inte sätta ett tak på den ambitionen men det kommer att komma från ett ökat arbete med hyresavtalen och kostnadssidan överlag för administration, säger vd:n.

Peter Andersson uppger att bolaget även investerar för att "strömlinjeforma processerna" och att man behöver arbeta mycket med de generella kostnadsökningarna.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER