Bildkälla: Stockfoto

Frankrike kan komma att utreda Facebook och Google för dominans inom annonser

Frankrike kan komma att utreda Facebook och Google för dominans inom annonser

Den franska konkurrensmyndigheten kan komma att inleda en öppen utredning mot Facebook och Google. Ett företag kan få böta upp emot tio procent av deras totala årliga intäkter.

Detta efter att en mer djupingående granskning kommit till slutsatsen att företagen dominerar den nätbaserade annonsmarknaden i Frankrike, rapporterar Reuters.

Den franska konkurrensmyndigheten sade att utredningen kan bli av under de kommande månaderna. 

Den granskning som redan gjorts har funnit att företagen har haft ett övertag inom marknaden. Det har uppkommit genom att företagen kunnat agera som både publicister och tekniska mellanhänder för annonsörer.

I en utfrågning med de franska annonsörerna uppgavs att de hade fått dras med upplägg som varit till nackdel för dem. Bland annat har man fått acceptera bunden försäljning och låga priser medan möjligheten att samla in kunddata har varit begränsad.

I Frankrike kan företag få böta upp emot tio procent av deras totala årliga intäkter. Men detta kan dröja då en öppen utredning vanligtvis tar två år innan en dom fastställs.

Aktierna för de två tech-jättarna tycks ännu inte ha reagerat nämnvärt på de senaste dagarnas nyheter rörande en eventuell utredning från de franska myndigheterna.

Källhänvisning Reuters.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER