Bildkälla: Stockfoto

Frankrike kan utlösa en eurokris - FT

Frankrike riskerar att utlösa en eurokris, skriver Gideon Rachman som är ledande utrikeskommentator på Financial Times.

Rachman pekar på att extremhögern under ledning av Nationell Samling har inför det utlysta nyvalet gått framåt med löften om ökade offentliga utgifter och skattesänkningar, vilket Frankrike inte har råd med givet den redan höga skuldsättningen. Och detta gäller inte bara för extremhögern, utan även extremvänstern har propaganderat samma sak.

Frankrikes nationella skuld är idag på 110 procent av BNP. Och budgetunderskottet förra året var 5,5 procent. Extrempartiernas löften riskerar bara att förvärra situationen, vilket är också ett brott mot EU-reglerna, framhåller Rachman.

Vidare pekar han på att Frankrike saknar de mekanismer som exempelvis britterna har när de gjorde Truss regering kortvarig efter att denna hotat den finanspolitiska stabiliteten med massiva planerade skattesänkningar. I Storbritannien har dessa mekanismer möjliggjort ett återställande av en rationell regering, skriver Rachman.

Det andra problemet är att Frankrike är en viktig grundbult inte bara i EU-samarbetet men också på euronivå. Frågan är då om övriga medlemsländer är för att EU använder sina mekanismer för att stoppa en eventuell rusning i franska statsobligationer. Rachman undrar detta i synnerhet med tanke på att den tyska regeringen kämpar med att spara miljarder euro i sin egna nationella budget.

“Varför skulle det acceptera ett räddningspaket för ett utgiftsglatt Frankrike?”, skriver Rachman.

Det franska parlamentsvalet hålls i två omgångar, den 30 juni och 7 juli.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER