Upplägget liknar de två befintliga samarbetena som bolaget har med Skandia och Trygg Hansa – alltså att bolaget tar ett helhetsansvar för försäkringspatienten och leder denna genom hela vårdkedjan, från undersökning till åtgärd och rehabilitering. För helhetsansvaret erhåller bolaget i dessa samarbeten i huvudsak en fast ersättning per försäkrad patient. Denna modell kan jämföras den traditionella försäkringsmodellen där vårdgivaren i stället erhåller en ersättning per ingrepp. Då bolagets utgift är kopplad till inköp av vård skapar den modell som Vårdsamverkan jobbar med ett incitament att leda patienten rätt på ett effektivt sätt. Det kan i sin tur reducera vårdkostnaderna genom att motverka en överkonsumtion av vård som vi exempelvis kan se i USA.
För att underlätta arbetet har Vårdsamverkan byggd upp egna databaser och utvecklat egna algoritmer som möjliggör för att antalet vårdbesök och remisser kan minimeras och kostnaderna därmed hållas tillbaka utan att kompromissa med kvalitet. Vårdsamverkan har dessutom system och appar som avser höja patientengagemanget och möjliggör egenvård. Patientengagemang och egenvård avser både förbättra kvalitet liksom reducera kostnader. Bolagets infrastruktur för att hantera denna typ av affär bör innebära en konkurrensfördel jämfört med andra sjukvårdsbolag som anlitas av privata försäkrare.
Avonova är ett konsultbolag inom företagshälsa och arbetsmiljö. Tillsammans med Previa och Feelgood är Avonova dominerande på marknaden. Bolaget har en omsättning på över 800 miljoner kronor och 650 anställda på 120 orter. På kort sikt bör samarbetet inte leda till några större intäkter för GHP då tjänsten är ny och tjänsten måste säljas in till Avonovas kunder. Över tid bedömer vi dock potentialen som stor. Vid årsskiftet 2018/2019 hade Avonova runt 9 000 företagskunder inom företagshälsa vars totala antal anställda uppgick till cirka 800 000 stycken. Företagskunderna innefattar både små och stora bolag liksom kommuner.