Swedbank Robur-förvaltarna Kristofer Barrett och Henrik Carlman ser goda marknadsutsikter för bolag med Software as a Service (SaaS) som affärsmodell, i både USA och Europa. De ser positivt på innehaven i Swedbank Robur Microcap som tillhandahåller SaaS-tjänster, varav ett är Upsales som sattes nyligen på börsen.
"Marknadsutsikterna i Europa ser ljusa ut. Behovet av att använda mjukvara istället för att anställa folk som är lite svårare att bli av med är minst lika stort i Europa som i USA", uppger Barrett i en kommentar till sektorns utveckling hittills under 2019.
Han tillägger att man kanske är snäppet efter i Europa i termer av IT-kunskaper och integrationskunskaper jämfört med USA, men man ligger inte alltför långt efter och potentialen, uttryckt som runway, anses vara stor.
Två av de tre största innehaven i Swedbank Robur Microcap, som förvaltas av Barrett och Carlman, var vid den senaste innehavsrapporteringen de svenska mjukvarubolagen Formpipe Software och Lime Technologies. Båda har SaaS-tjänster i sina kunderbjudanden.
Lime Technologies sticker ut av dessa två kursmässigt med en uppgång om drygt 60 procent sedan årsskiftet.
Den börsmässiga utvecklingen har varit god generellt sett för de svenska SaaS-bolagen på börsen sedan årsskiftet, mot bakgrund av en bred återhämtning på aktiemarknaden. Barrett berättar att den svenska marknaden har, generellt uttryckt, bolag som växer mindre men som har högre lönsamhet.
Enligt Barrett är marknaden villig, och till största del med rätta, att sätta en högre premie på bolag som tillhandahåller en SaaS-modell med låg så kallad churn rate, på svenska kundbortfall. Han pekar på att det finns vissa inlåsningseffekter kring installerad mjukvara, som medför att den är svår att byta ut.
"Aktiemarknadsmässigt har vi gått en bra bit på vägen ifrån att ha inte förstått modellen till att ha förstått den, speciellt i USA. Frågan är hur mycket längre man kan gå i termer av värdering", kommenterar förvaltaren.
Han landar i att det finns en bit kvar för Europa när det kommer till att sätta korrekt multiplar på dessa SaaS-bolag.
Ett nyligen noterat SaaS-bolag på Nasdaq First North är Upsales, som är verksamt inom CRM och försäljningsautomation. Upsales ambition har varit och är att revolutionera arbetet för säljorganisationer med med en ny typ av CRM-system som är mer lättanvänt för kunden. Erbjudandet inför noteringen tecknades till 457 procent.
Fonden investerade i Upsales i slutet av förra året när bolaget var onoterat, och just onoterat ingår i fondens investeringsmandat.
"Det som attraherar mig mycket är att Upsales har en väldigt tydlig mjukvarumodell med en SaaS-affärsmodell i botten", förklarar Barretts förvaltarkollega Henrik Carlman.
Han ser flera fördelar med affärsmodellen. En fördel är att det genererar en hög nivå av återkommande intäkter, vilket ger en stabilitet i intäkter och intjäning. En annan är att det sänker inträdesbarriärer för kunder att köpa produkten.
Ytterligare en aspekt av mjukvarumodellen är att det skapar en väldigt hög skalbarhet, eftersom mjukvaran kan rullas ut till nya kunder utan större personella insatser.
"Det här bolaget kan växa exponentiellt över lång tid framöver med en liten verksamhet", berättar Carlman och nämner att den underliggande marknadstillväxten är väldigt god.
Förvaltaren uppfattar det som sällsynt att kunna hitta små mjukvarubolag med så pass goda tillväxtförutsättningar ihop med en lönsam drift.
Han nämner vidare att Upsales möjligheter att ta sig ut på europeiska marknader är goda. Redan idag har bolaget vissa kunder i ett antal europeiska länder.
"Kunderna har kontaktat bolaget själva och köpt tjänsten trots en avsaknad av marknadsföring, utan det har kommit till genom så kallad word of mouth", förklarar förvaltaren och tillägger att bolaget har kommunicerade expansionsplaner.
Han ser även positivt på att bolaget är entreprenörslett. Daniel Wikberg som grundade Upsales 2003 sitter kvar idag som vd för företaget.
Just entreprenörsledda bolag är en investeringsstrategi som ingår i fonden.
"Du har väldigt många saker som är positiva", landar Swedbank Robur-förvaltaren i.
Teckningskursen i samband med börsnoteringen var 22 kronor per aktie, och aktien står idag i strax över 27 kronor.
Carlman betraktar fortsatt aktiens värdering som attraktiv, givet de långsiktiga utsikterna för bolaget.
"Om du tittar på historiska värderingsmultiplar så ser det kanske lite dyrt ut, i absoluta tal. Jämför man det mot den stora amerikanska konkurrenten Salesforce är värderingarna likartade. Men om man blickar framåt, givet den goda tillväxten och uthålligheten i de återkommande intäkterna, så är bolaget fortfarande billigt", avslutar förvaltaren med.