Bildkälla: Stockfoto

Goldman Sachs chefsekonom ser små möjligheter till att undvika recession - BN

Fredagens sysselsättningsstatistik från USA visade på klart fler nya jobb än väntat i juli. Reaktionen var initialt negativ på världens börser och storbanken Goldman Sachs chefsekonom Jan Hatzius menar nu att vägen mot att undvika en recession är smal. Det sade han i en podd-intervju, rapporterar Bloomberg News.

Efter jobbsiffrorna ökade sannolikheten för att Federal Reserve går hårdare fram med räntehöjningar än marknaden tidigare räknat med.

Hatzius menar att en potentiell normalisering av bland annat leveranskedjorna skulle bidra till en något dämpad inflation, men han påpekar samtidigt att det fortfarande finns en rad orosmoln i ekonomin som kommer bli smärtsamma att hantera.

Bland annat noteras den låga arbetslösheten och faktumet att arbetsmarknaden i landet är överhettad. Å andra sidan nämns det faktum att priset på flera viktiga komponenter sjunkit den senaste tiden, bland annat bensinpriset, vilket bedöms som positivt.

Dock förklaras det fortfarande finnas flera tecken som visar på att inflationen inte är på väg ner, bland annat de höga hyrorna som fortsätter att accelerera.

Därtill menar Hatzius att Fed troligtvis inte kommer sänka styrräntan särskilt snabbt, och spår att en mjuklandning blir svår att genomföra.

"Jag tror att hindret för sänkningar under 2023 är högt. Om jag tittar på marknadsprissättningen prisade marknaden uppenbarligen in ganska stora sänkningar, men jag tror att det förmodligen skulle kräva en ännu svagare tillväxtmiljö än vad vi har i vår prognos", uppgav han.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER