Bildkälla: Stockfoto

Goldman Sachs och Nomura sänker återigen utsikterna för Kinas BNP

Goldman Sachs och Nomura sänker sina prognoser för Kinas tillväxt och hänvisar till svagare efterfrågan, osäkerheter från covid-politiken och en energikris. Det rapporterar CNBC.

Goldman Sachs sänker prognosen för 2022 till 3 procent från 3,3 procent. Nomura sänkte sin helårsprognos till 2,8 procent från 3,3 procent. Peking har ett tillväxtmål om 5,5 procent.

Sänkningarna representerar en fortsatt pessimism bland investmentbankerna. I juli antydde kinesiska tjänstemän att landet kan komma att missa sitt BNP-mål för året.

Goldmans ekonomer hänvisade till de senaste ekonomiska uppgifterna för juli samt till energibegränsningar på kort sikt på grund av den värmeböljan som Kina nu lider av.

Nomura sade att de fortfarande tror Peking kommer stå fast vid sin noll-covid-politik fram till mars. Den politiken uppges sannolikt hämma fastighetssektorn. Nomura har en av de lägsta uppskattningarna av Kinas tillväxt.

Ekonomer från båda bankerna noterar också ökande covid-fall i landet samt en minskning av fastighetsinvesteringarna i juli, vilket drog ned de totala investeringarna.

Prognossänkningarna kommer efter att centralbanken Peoples Bank of China oväntat sänkte två räntesatser på måndagen. Nomura och Goldman noterade att Pekings stimulansreaktion kan bli ganska begränsad.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER