Bildkälla: Stockfoto

Googles Stadia mest övertygande gaminginitiativet över molnet hittills, ser fortsatt god efterfrågan kring molntjänster – Öhman-förvaltare

Googles Stadia mest övertygande gaminginitiativet över molnet hittills, ser fortsatt god efterfrågan kring molntjänster – Öhman-förvaltare

Googles lansering av Stadia är inte det första gaminginitiativet över molnet men det är det mest kraftfulla och övertygande hittills, enligt förvaltaren Filip Boman på Öhman Fonder.

"Med Stadia ser man lätt en framtid utan konsoler vilket såklart i princip slår ut Sony Playstation, Nintendo Switch och Xbox med tiden. I det kortare perspektivet måste ju dock Google leverera en spelupplevelse som attraherar gamers som inte har lust att sitta med fördröjning (latency). Man måste också erbjuda spel och en prislapp som blir intressant", uppger förvaltaren i en kommentar till Finwire.

Teknikjätten Google presenterade på tisdagskvällen sin spelplattform Stadia som låter användare strömma spel direkt via webbläsaren Chrome, Chromecast och Pixel-enheter. Tjänsten lanseras någon gång under 2019 i USA, Kanada och stora delar av Europa. Vad tjänsten kommer att kosta har inte avslöjats.

Boman tror att spel med tiden kommer spelas över molnet och att man får in fler konkurrenter som Amazon, Apple och Tencent på marknaden. Den sistnämnda lanserade en betaversion för sin spelstreamingtjänst Start under förra veckan.

Denna utveckling ses som positiv för bolag som utvecklar spel eftersom marknaden breddas ytterligare och nya spelare kan komma in och spela kraftfulla spel utan att behöva en avancerad gamingdator eller konsol.

Förvaltaren tror att Sony som står bakom Playstation kan komma att hamna i en besvärligare situation till följd av branschutvecklingen.

Han förklarar att Sony utvecklar egna spel, men kanske inte i tillräckligt hög utsträckning. Deras streamingtjänst Playstation Now är populär men antagligen för att folk har konsol, är förvaltarens bedömning.

"Som distributör får Sony det svårare att överleva om många går över till molnet där Google, Amazon och Microsoft är så starka och kanske kommer pressa priserna".

Detta samtidigt som Nintendo anses sitta på en guldgruva av rättigheter, vilket kan gynna dem.

Vad gäller molnet generellt, är det Bomans uppfattning att det finns nästan ingen bransch som inte delvis molnifieras just nu.

Aktuellt just nu är transportsektorn där Lyft ska börsnoteras inom kort och där Uber följer senare i vår.

"Här vill man inte bara revolutionera taxinäringen utan även bilägandet i storstäder. Även om såklart själva tjänsten är fysisk så sker all datahantering i molnet, det som möjliggör en bra upplevelse och tjänst. Vidare så finns det otroliga möjligheter inom hälsovård, tillverkningsindustri och finans", förklarar Öhman-förvaltaren.

När det kommer till själva molntjänsten så är det definitivt Amazon AWS och Microsoft Azure som är ledande men med Alphabets Google Cloud som utmanare, enligt förvaltaren.

Öhman-fonderna Global Hållbar och Global Growth som Boman förvaltar har betydande exponering mot samtliga av de bolagen.

Boman har även investerat i bolag som levererar infrastruktur och programvara för dessa aktörer såsom Mellanox (nu köpt av Nvidia), GPU-leverantören Nvidia, Wmvare med hybridmolnlösningar och Arista Networks som förser moln/datacenter med så kallade switchar.

"Vi ser än så länge ingen vikande efterfrågan. Företag flyttar till molnet för att få en effektivare verksamhet, erbjuda nya tjänster, spara kostnader och få tillgång till avancerad dataanalys genom AI som de kanske inte har möjlighet att utveckla själva. Detta borde innebära att tillväxten kan fortsätta i många år", berättar förvaltaren.

Ett bolag som globalförvaltaren gillar är Microsoft, och man ser särskilt goda utsikter för teknikjättens molndel.

"För oss är Microsoft ett kärninnehav som har en extremt stark positionering i de områden de är aktiva i. Vi räknar med att Microsoft kommer ha över 45 miljarder dollar i intäkter från Commercial Cloud under 2019 med en tillväxt på runt 40 procent", berättar Öhman-förvaltaren och fortsätter:

"Det innebär att molnverksamheten nu är drygt en tredjedel av bolagets totala försäljning. Övriga delar såsom Gaming och Windows växer också men inte i samma omfattning. Vi ser vinsttillväxt för hela Microsoft på mellan 15 till 20 procent de kommande åren".

På värderingsfronten ses värderingen om ett P/E-tal på 25 för 2019 som rimlig. Detta givet vinsttillväxten och bolagets starka position.

De teknikfokuserade globalfonderna som Boman förvaltar har utvecklats positivt i år.

Öhman Global Growth ökade 5 procent i februari, vilket medför att fonden är upp 16,2 procent hittills i år. De största innehaven per utgången av februari månad i den fonden var Microsoft, Adobe och Amazon.

Öhman Global Hållbar ökade 4,7 procent i februari vilket medför att fonden är upp 14,9 procent under 2019. Där var istället Alphabet det största innehavet, följt av Microsoft och Apple.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER