Bildkälla: Stockfoto

Guldet fortsätter stiga – är uppe på högsta nivån på 7 år

Guldet fortsätter stiga på fredagen och handlas till den högsta nivån på sju år. Spotpriset är upp 1,4 procent till 1 642 dollar per uns och uppgången sedan årsskiftet summeras till drygt 8 procent.

Annons

Om uppgången håller i sig är det också den största veckouppgången på över sex månader.

Guldet toppade hösten 2011 strax över 1 900 dollar och föll därefter de närmsta fyra åren till en botten kring 1 050 dollar. Det senaste året har uppgången emellertid återigen tagit fart.

"Guld är mitt i en perfekt storm", konstaterar Ole Hansen, chef för råvarustrategi på Saxo Bank, i en kommentar till Bloomberg.

Ädelmetallen gynnas sannolikt av osäkerheten kring coronavirusutbrottet i Kina som riskerar att slå mot tillväxten och risktillgångar. Det kan även komma att leda till lättnader från centralbankerna vilket ger stöd till guldpriset.

Goldman Sachs bedömer att det finns ytterligare uppsida i guldet och att vi kan se ett pris på 1 750 dollar om världen får bukt med coronaviruset under första kvartalet. Drar det ut på tiden till andra kvartalet finns det i stället en betydande uppsida till 1 850 dollar, skriver banken i en analys.

"Slutsatsen är att vi fortfarande ser guld som en strategisk allokering för att skydda en portfölj från geopolitiska risker så som det nuvarande utbrottet, de-dollarisering och negativa realräntor", uppger banken.

Börsvärldens nyhetsbrev
Annonser