utvecklades mycket svagt under juli.
"Kina av idag visar allt mindre intresse för privat företagande och allt hårdare regleringar drabbar
företag drivna av privata entreprenörer. Sedan Xi Jinping tog makten 2013 är det en tydlig kursändring mot en starkare stat och en återgång till mer traditionell socialistisk politik", skriver förvaltaren.
Vidare skriver Påhlsson att regeringens intention verkar vara att man vill begränsa kinesiska entreprenörers tillgång till amerikanskt riskkapital. Istället vill man utveckla och öka betydelsen av den egna kapitalmarknaden, menar förvaltaren.
En av sektorerna som drabbats av regleringarna är bolag inom bank- och finanssektorn, vars utlåningar till fastighetsbolag och spekulerande investeringar i fastigheter reglerats allt kraftigare.
"Nu senast drabbades den privata utbildningssektorn av statlig intervenering. All privat utbildningsverksamhet med vinstsyfte förbjuds. I Kina investerar många familjer i barnens utbildning genom privat undervisning. Men det innebär också ett hinder för ökat barnafödande i och med att alla familjer inte har råd med privatskola åt barnen. Utbildningssektorn uppmanas nu att bedriva sin verksamhet non profit. Frågan är om detta leder till ökat barnafödande", skriver Påhlsson.
Under månaden minskade fonden sin exponering mot Kina genom att man reducerade innehaven i JD.com, Alibaba och Net Ease. Dessutom avyttrades Ping An Insurance helt. Däremot köpte fonden aktier i indiska Ultratech Cement och i koreanska bolagen Cosmax Kia Corp.
Fondens största innehav var vid månadsskiftet Taiwan Semiconductor, Samsung och Tencent med portföljvikterna 9,5, 7,0 respektive 5,0 procent.
Carnegie Asia, % | juli, 2021 |
Fond MM, förändring i procent | -6,5 |
Fond i år, förändring i procent | 2,0 |