Bildkälla: Stockfoto

HealthInvest Small & MicroCap ökade 0,4 procent i september - nya innehav i Anthem och Ironwood

Fonden HealthInvest Small & MicroCap A steg 0,4 procent i september, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 2,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 3,7 procent och är därmed bättre än index som har ökat 1,7 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltaren uppger att fonden under september gjorde två större nyinvesteringar.

Anthem är en av USAs största aktörer inom sjukförsäkringar till företag och dess anställda. Enligt förvaltaren växer Anthem med den underliggande marknaden och har goda chanser att kunna upprätthålla sina vinstmarginaler. Detta då man exempelvis har möjligheten att justera sina försäkringspremier, menar förvaltaren.

"Ett tillväxtområde för Anthem är skapandet av en intern PBM (Prescription Benefit Manager), IngenioRX. Istället för att köpa dessa tjänster via den externa leverantören Express Scripts har nu dessa volymer insourcats. Den årliga besparingen uppgår till över fyra miljarder US-dollar, varav minst 20 procent kommer att redovisas som vinst enligt bolaget. Anthem handlas till cirka 10x fritt kassaflöde, vilket är attraktivt", skriver förvaltaren.

Nytt innehav för månaden blev även läkemedelsbolaget Ironwood Pharmaceuticals. Bolaget är verksamma inom behandling av tarmsjukdomar och huvudprodukten Linzess används för att behandla symtom till sjukdomen IBS. Produkten lanserades 2012 genom ett samriskföretag tillsammans med Allergan och är idag en global marknadsledare med en årlig försäljning på cirka 800 miljoner dollar. Förvaltarna anser att Ironwood är aktieägarvänliga och menar att bolaget strävar efter att öka kassaflödet på ett hälsosamt sätt. Man lyfter bland annat bolagets avknoppning av delar av forskningsverksamheten i april 2019, vilket stärkte kassaflödet med cirka 100 miljoner amerikanska dollar. Givet framtida potential anser förvaltarna att bolaget dessutom besitter en attraktiv värdering.

Vid månadsskiftet hade fonden 23 aktiepositioner och en nettoexponering på 96 procent.

HealthInvest Small & MicroCap A, %september, 2020
Fond MM, förändring i procent0,4
Index MM, förändring i procent2,3
Fond i år, förändring i procent3,7
Index i år, förändring i procent1,7
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER