Bildkälla: Stockfoto

Hemtagen teknikvinst i AMF Balansfond, som ökade sex procent under tredje kvartalet

AMF Balansfond har avkastat 6,0 procent under kvartalet vilket är 0,1 procent bättre än jämförelseindex (som avkastade 5,9 procent). Den svenska aktieportföljen har bidragit negativt medan den utländska aktiedelen har gett positivt bidrag, framförallt portföljinnehaven i Asien och USA utvecklades väl. Fondens övervikt mot aktier har gynnat fonden under kvartalet och gett ett positivt bidrag. Även ränteportföljen har gett positivt bidrag, till stor del förklarat av fondens exponering mot företagskrediter.

Ett bolag som gått bra inom hållbarhetstemat (ESG) detta kvartal är Vestas. Inom tech, som gått starkt den senaste perioden, är NVIDIA och Salesforce exempel på innehav som också varit gynnande för fonden under kvartalet. Även amerikanska Volvo-konkurrenten Caterpillar och amerikanska detaljhandelsbolaget Target har sett ett starkt tredje kvartal, det senare bolaget efter att e-handeln gynnats.

Halvledarbolaget TSMCs aktie har under perioden ökat 36 procent, som ett resultat av att Intel ska tillverka sina processorer hos bolaget. LG chem ökade 32 procent. Förvaltaren Björn Lind kommenterar.

“Bolaget är ett av världens ledande bolag inom EV-batterier till elbilar. Bolaget gynnas starkt av det stora skiftet vi ser för närvarande inom bilindustrin där efterfrågan och framtidstron för elbilar förbättrats avsevärt på sistone.”

På nedsidan i fonden kan man notera oljebolaget Total, dock är fonden underviktad i olja och därför relativt mindre påverkat av tappet.

Inom de svenska innehaven är Kinnevik upp 50 procent, Sinch har gått svagt men trots det är aktien upp mer än 150 procent under året. Bankerna SEB samt Handelsbanken har också haft ett tufft kvartal.

Fonden har delvis hämtat hem vinster från teknik.

“Ur ett sektorperspektiv har fonden ökat sin cykliska exponering något på bekostnad av teknikaktier och vissa mer defensiva aktier som blivit dyra inom till exempel konsumentrelaterade varor. Fonden har fortfarande en övervikt mot så kallade tillväxtbolag inom bland annat teknik och IT men det finns en strategisk balans med mer konjunkturkänsliga företag. Fonden är fortfarande underviktad finansbolag, men mindre än tidigare”, säger Lind.
Förvaltaren medger att värderingarna inom vissa segment har blivit mer ansträngda och att vissa aktier därmed blivit mer sårbara, men framhåller ändå att vissa delar av marknaden inte är lika högt värderade.

“Det är väldigt tudelat. Vår tro är att de risker som följer av hög värdering och extremt snabb återhämtning på aktiemarknaden som helhet balanseras av den potential vi ser tack vare fortsatt låga räntor, stimulanser och goda chanser till att vi får se ett vaccin. I närtid har vi det amerikanska valet som självklart kan göra marknaden mer volatil. Nya omfattande virusutbrott som gör att länder inför hårda restriktioner igen kan också medföra ökad volatilitet förstås.”

Om förvaltaren ska spå om framtida trender så lyfts hållbarhet och e-handel. Inom hållbarhet nämns bland annat Vestas. Björn Lind kommenterar e-handeln, digitalisering och den pressade reseindustrin.

“E-handelstrenden som fick en extra skjuts i och med Corona men som vi tror kommer att kunna ge fortsatt tillväxt. E-handelstrenden påverkar flera branscher, till exempel olika betalningslösningar, olika logistiklösningar och hur slutkunden tar emot sina varor. En annan trend som också stärkts av Corona är digitalisering. Även det något som påverkar många företag på olika sätt, till exempel via alla molntjänster. När väl ett vaccin kommer så kommer det förhoppningsvis att lätta på utsikterna för många turism- och reserelaterade bolag, men för många av dem är det tyvärr långt kvar tills de ser en normal efterfrågan och där är vi försiktiga tills vidare.”

Fonden har en övervikt mot aktier med cirka 3 procent, totalt utgör aktieandelen således 63 procent av portföljen.

Ränteportföljen ligger kvar med en övervikt mot företagskrediter, med som minst Investment Grade-status, vilket förvaltaren tror kommer gynna andelsägarna. Inom aktiedelen är fonden underviktad i tillväxtmarknader, som exempelvis Latinamerika och Östeuropa.

Förvaltaren ser positivt på rapportsäsongen.

“Resultaten brukar överraska positivt på helheten och vi väntar oss det även denna gång. Det finns en hel del bolag som pratar om att saker och ting utvecklats bättre än vad de förväntat sig, så möjligtvis kan det vara en indikation på att vi kommer att få se extra stora överraskningar på vissa håll. Samtidigt finns det vissa sektorer där vi fortsatt kommer att se extremt stora negativa utfall orsakat av Corona, men marknaden borde samtidigt vara ganska beredd på det.”

På det stora hela menar Lind att stimulanserna varit enorma och att det är det som drivit på marknaden. Det har enligt honom överlag varit tillräckligt.

“Ett särskilt positivt inslag är samarbetet inom EU som ledde fram till ett gemensamt stödpaket. För att återhämtningen skall fortsätta krävs dock löpande insatser, något beslutsfattare verkar väl medvetna om och därför utgår vi från att vi också kommer att få se det.”

.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER