Bildkälla: Stockfoto

Huawei-sanktioner ett wake up-call anser vd för Flexion Mobile

Huawei-sanktioner ett wake up-call anser vd för Flexion Mobile

Det Londonbaserade teknikbolaget Flexion Mobile sattes på First North för ett år sedan och har på senare tid hamnat i blickfånget efter nya avtal samt genom möjligheter som kommer av att USA tvingar teknikjätten Google att stoppa leveranser och samarbeten med kinesiska mobil- och teknikföretaget Huawei.

Flexions distributionsplattform för androidspel hjälper spelutvecklare nå nya kanaler utan att behöva göra några ändringar i spelkoden och tjänsten gör det lönsamt för utvecklare att distribuera spel till flera appbutiker.

"Det är rätt svårt för utvecklare att nå distribution, vår tekniska lösning gör att spelbolag kan nå en ny målgrupp där intäkterna kan öka med 10 procent eller mer," säger Flexions vd Jens Lauritzson i en intervju med Finwire.

Affärsmodellen är en intäktsdelningsmodell där bolaget tecknar avtal med spelutvecklare om större speltitlar som kan tjäna mer än en miljon dollar i månaden i distributionsplattformen Google Play.

Flexions nuvarande målsättning är att teckna avtal med 100 spel där bolaget tar en procentandel av betalningar som sker inuti distribuerade free to play-spel, spel som är gratis att ladda ner men där kostnader tillkommer om spelare vill utveckla spelet genom köp av exempelvis ytterligare funktionalitet.

"Idag har vi tecknat avtal med 15 titlar och vi letar hela tiden efter nya titlar högt upp på topplistorna", säger vd:n och fortsätter: "Att få ut ett spel tar någon månad efter avtal men det tar ungefär sex månader för spelet att nå kommersiell framgång då det tar viss tid att nå en tillräckligt stor bas av spelare.

Enligt bolaget så är det generellt bara ungefär fem procent av spelarna som betalar inuti free to play-modellen.

Marknaderna utvecklas olika och mognadsgraden skiljer sig åt. Betalningsviljan är betydligt högre på de mer mogna asiatiska plattformarna och där är spelarna vana att spendera mycket pengar för mobilspel. Generellt är det 30-40 åriga asiatiska män med bra inkomster från mogna marknader som Japan och Sydkorea som är de bästa kunderna.

På senare tid har handelskriget mellan USA och Kina hamnat i fokus även inom appdistributionsplattformar då det kinesiska bolaget Huawei, som är tvåa på försäljning av mobiltelefoner, svartlistats och inte längre kan räkna med tillgång till Googles plattformar och appar i sina nya telefoner.

Sanktionerna skapar öppningar på sikt menar Lauritzson, som ser det som ett wake up-call för marknaden.

"För Huawei är detta inte bra alls men det är inte heller rimligt att Google Play kommer vara den plattformen som kommer serva alla världens androidappar framöver, vi ser det som ett startskott för ett nytt mer öppet Android med fler intressenter", säger Lauritzson och utvecklar: "Det är också en katastrof för Google som vill att Googles version av Android skall finnas överallt. Huawei säljer cirka 60 miljoner enheter per kvartal och för Google är det egentligen en perfekt partner. Jag tror det är en förhandlingstaktik som Trump hittat på och förmodligen kommer det att komma en överenskommelse."

Androidplattformen med öppen källkod är idag den dominerande plattformen inom smartphones och surfplattor och projektet leds av Google.

Flexion Mobile har officiellt inte ett samarbete med Huawei men samtal pågår.

"Vi pratar med alla givetvis och det är egentligen bara en fråga om när vi börjar jobba med dem", avslutar börs vd:n.

På aktiemarknaden har bolaget utvecklats positivt efter en svag start. Det fanns ingen teckningskurs i samband med noteringen då bolaget inte tog in några nya pengar. Däremot fick bolaget in 68 miljoner kronor i februari 2018 till kursen 8,30 kronor per aktie.

Under fredagen stängde aktien på 11,80 kronor och har under första året som noterat bolag handlats i intervallet 5,20-17,80 kronor.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER