Bildkälla: Stockfoto

IMF-chefen: Ryssland kan få det tufft - trots uppjusterad BNP-prognos

Internationella valutafondens, IMF, chef Kristalina Georgieva varnar för att Ryssland kan få det tufft framöver trots att IMF:s prognos för landets BNP nyligen höjts. Det framgår av en intervju med CNBC.

"Jag tror faktiskt att Rysslands ekonomi står inför mycket tuffa tider på grund av utflödet av människor och den minskade tillgången till teknik som följer av sanktionerna", sade Georgieva.

I slutet av januari mer än fördubblade IMF sin prognos för tillväxttakten i Rysslands ekonomi i år, från 1,1 procent i oktober till 2,6 procent.

Geogieva uppger att det nuvarande produktions- och konsumtionsmönstret i Ryssland liknar det under Sovjettiden, med hög produktion och låg konsumtion.

"Vad det berättar för oss är att det här är en krigsekonomi där staten - som vi ska komma ihåg hade en mycket stor buffert, byggd under många år av finansiell disciplin - investerar i denna krigsekonomi. Om du tittar på Ryssland idag stiger produktionen för militären och konsumtionen faller", sade hon.

Kategorierna försvar och säkerhet väntas utgöra omkring 40 procent av Rysslands totala budgetutgifter för i år enligt en analys från Reuters.

Samtidigt har över 800 000 personer lämnat Ryssland enligt uppskattningar av akademiker i exil. Många av dem som flytt är högkvalificerade personer inom IT och vetenskap.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER