Bildkälla: Stockfoto

Imint har fullt fokus på att nå lönsamhet – vd

Imint har fullt fokus på att nå lönsamhet – vd

Teknikbolaget Imint meddelade under morgonen att man tappar sin vice vd tillika finanschef Jens Ålander, som lämnar företaget för att istället axla rollen som vd för Jetty. Han arbetade nära tre och ett halvt år på teknikbolaget.

Någon ersättare skall inte vara på plats i brådrasket. Fokus ligger hos Uppsala-bolaget på att visa lönsamhet på sista raden.

“Vi kommer att titta efter en ersättare, men vi har en väldigt bra ledningsgrupp med mig själv, en marknadschef, CTO och säljchef, vilket gör att det inte är bråttom. Vi har just nu fullt fokus på att få Imint lönsamt”, säger vd Andreas Lifvendahl i en kommentar.

Imint har påverkats av covid-krisen och bolaget har ett åtgärdsprogram som syftar till att banta ned kostnadsbilden. I det första kvartalet var omsättningen 8,7 miljoner och resultatet efter finansnetto -2,4 miljoner kronor.

Enligt Imint-chefen skall företaget nå en lönsamhet genom att fokusera sin försäljning kring bolagets kärnprodukt Vidhance, vilket är en mjukvara som i realtid analyserar och optimerar videoklipp. Företaget har huvuddelen av sin verksamhet knuten till smartphones.

“Affärsutvecklingsmässigt tittar vi på flera väldigt intressanta områden, vilka sträcker sig utanför smartphoneområdet. Parallellt med att vi utvecklar nya produkter skall vi dock få vår ursprungliga affär lönsam. Det är fullt fokus på att nå lönsamhet”, säger Lifvendahl.

Covid-19 påverkar dock företaget negativt. Enligt Lifvendahl har Kina fått upp farten igen när det gäller produktutveckling.

“Vi har en bra inblick bedömer vi. Det är full fart idag på utvecklingsavdelningarna i Kina. Det är en stor skillnad mot tidigare i år. Våra större kunder går mycket bra på det här området. Sedan vet vi inte hur konsumenternas förtroende ser ut om man blickar mot det andra halvåret. Vi har en stor andel av intäkterna i royalty så vi följer våra kunders framgångar. Säljer de bra så går det bra för oss”, säger Lifvendahl.

Uppsala-bolaget har själva inte upplevt några problem med sin egna produktivitet.

“Vi har cirka hälften av utvecklarna på vårt kontor medan resterande del arbetar hemma. I början av krisen skapades det ett utrymme för oss att arbeta ikapp när det gäller många projekt. Vi har inte själva störningar på grund av krisen utan allt fungerar som vanligt”, säger han.

Det han märker är att affärsutvecklingen påverkas då man inte reser och har fysiska möten. Imint kunde inte heller ställa ut på den stora telekommässan i Barcelona.

“Det är klart att de här faktorerna inte är bra, men det är svårt att mäta. Vi hoppas att exempelvis telekommässan i Barcelona återupptas nästa år”, uppger Andreas Lifvendahl.

Imint-chefen spår att det kommer att ske en konsolidering inom mobiltelefonibranschen som ett resultat av krisen.

“Jag tror att krisen innebär att det blir en konsolidering. Exakt hur den kommer att se ut är det för tidigt att sia om. Men det är tydligt att de större aktörerna enklare kan hantera en sådan här kris än de mindre aktörerna. Vi har en bra riskspridning när det gäller vår kundbas”, avslutar han.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER