Bildkälla: Stockfoto

Indien planerar att införa nya tuffare regler för utländska e-handelsbolag - Reuters

Indien planerar att tuffa till reglerna för de utländska e-handelsföretagen och en av de som kan drabbas är hårt satsande Amazon. Det rapporterar Reuters med hänvisning till regeringskällor.

Regeringen förbjuder sedan tidigare e-handelsbolagen att lagerföra och sälja produkter via sina plattformar, utan bara får agera som marknadsplats för att koppla samman köpare och säljare. I december 2018 ändrades reglerna till att utländska e-handelsaktörer inte heller fick erbjuda produkter genom säljare i vilka de har andelar.

Nu senast planerar regeringen att ändra reglerna till att omfatta säljförbudet för e-handelsbolag som innehar en indirekt post i en säljare genom dess moderbolag, sade källorna. Den nya ändringen kan skada Amazon som innehar två indirekta andelar i två av Indiens största säljare online. Amazon tror mycket på Indien och har lova att investera fem miljarder dollar.

Indiens handelsministerium ville inte kommentera alltför mycket. En talesperson sade bara att det är en pågående process och att frågan togs upp i ett internt möte för en månad sedan.

Indiens tuffa hållning gentemot e-handelsbolagen beror på det växande missnöjet hos butiksägarna. Det finns många familjeägda småbutiker runt om i Indien. Dessa familjers inkomst hänger på hur butikerna presterar. Samma grupp utgör en stor stödbas för den sittande regeringen varför man inte vill stöta sig med dem.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER