SDG Loan Fund lanserades i slutet på förra året och är ett samarbete mellan Allianz GI och den holländska utvecklingsbanken FMO. Fonden på 1,1 miljarder dollar är den största av sin sort sedan 2018 och en av de fem största någonsin.
Den nya fonden är en så kallad blended finance-fond vilket innebär att den har en struktur för finansiering som kombinerar offentligt och privat kapital. Fonden investerar i tillväxtekonomier med fokus på lån till företag inom framförallt förnyelsebar energi, finansiella institutioner och hållbart jordbruk.
Blended finance innebär att tillhandahållare av offentliga medel, vanligtvis statliga myndigheter, finansieringsinstitut eller välgörenhetsorganisationer, går med på att ta större risk i en fond för att uppmuntra investerare från den privata sektorn att gå med. En aktör som investerat i fonden är svenska Skandia.
“De företag som vi finansierar har inte tillgång till kapitalmarknaderna i allmänhet. Därför skulle en aktör som Skandia inte ha tillgång till denna typ av investeringar om det inte vore för att FMO letar reda på dessa case. FMO har över 750 personer på plats lokalt och hjälper oss att överbrygga klyftan mellan privat kapital på utvecklade marknader och lokala företag i tillväxtekonomier”, säger Nikolova.
Den nya 25-åriga SDG Loan Fund är strukturerad så att FMO tar den första förlusten. Detta backas bland annat upp av en garanti på 25 miljoner dollar från MacArthur Foundation.
Att investerare föredrar likvida investeringar där man snabbt kan röra sig in och ut är inte fördelaktigt när det gäller långsiktiga investeringar på tillväxtmarknader. Därför menar Nikolova att publika kapitalmarknader inte alltid är lösningen för tillväxtmarknader.
Fonden har samlat en portfölj av obligationer med låga kreditbetyg, alternativt icke betygsatta obligationer. Genom att FMO tar den första eventuella förlusten i fonden minskar risken för en aktör som Skandia och förvaltaren menar att fondens profil kommer allt närmare en investment grade-fond vilket gör att investeringen blir allt mer attraktivt för institutionella investerare.
Privata investerare, som inkluderar Allianz GI och även Skandia, kommer att vara de sista som förlorar pengar om emittenterna inte skulle kunna betala sina lån. FMO kommer också att välja ut de lån som ska investeras i, men Nikolova lyfter att Allianz GI deltar i alla diskussioner samt har vetorätt när det gäller investeringar.
Gällande utvecklingen framöver ser Nikolova både utmaningar och möjligheter med att investera på tillväxtmarknader då investerare blivit något mer nervösa inför exponeringen sedan efter pandemin. Samtidigt ser man en stark rörelse mot hållbara investeringar vare sig det är genom regleringar eller via den nya generationens preferenser och värderingar.
Nikolova betonar att även om det finns utmaningar finns också viljan att investera i dessa tillgångar. Det är här blended finance uppges ha en naturlig plats och möjliggör dessa investeringar även för institutionella investerare som inte kan ta lika hög risk.
“Behovet av investeringar i tillväxtmarknader är fortsatt stort och jag tror verkligen att vi kommer se fler så kallade blended products.”
Samtidigt lyfter förvaltaren energiomställningssektorn som en fortsatt högaktuell sektor och hon förväntar sig allt fler transitionfonder på marknaden framöver.
“Något som kommer att vara intressant framöver är hur vi kommer finansiera olika sorters investeringar. Vi har använt blended finance för att allokera kapital till tillväxtmarknader men samtidigt kan det uppkomma fler användningsområden för exempelvis investeringar inom vätgas och olika teknologier i ett tidigt skede på en större skala. Jag tror det är möjligt att vi kommer att få se fler blended structured products från EU:s gröna giv.”