Bildkälla: Stockfoto

Investeringsguld – Översikt av en sällan diskuterad sparform (del 1)

Investeringsguld – Översikt av en sällan diskuterad sparform (del 1)

Börsvärlden bjuder idag på det första av tre inslag om investeringar i ädelmetaller med fokus på fysiskt guld. Denna sparform blir sällan belyst i svensk finansmedia och därför fokuserar detta inledande reportage på enkel fakta som emellertid för de flesta av våra läsare sannolikt är okänd.

Guld har under mer än 2000 år varit det säkraste sättet att lagra värde. Detta faktum blir tydligt i oroliga tider, exempelvis i händelse av politiska kriser, krig eller eskalerande oro för inflation.

Den senaste guldrushen, vilken tog spotpriset till gällande rekordnivå (1920,94 USD/troy oz), var direkt driven av en extrem inflationsoro till följ av den amerikanska statens penningpolitik. Guld diskonterar inflation och behåller sitt värde över tid, vilket är huvudbudskapet i denna artikel.

Guld är en momsbefriad valuta

Guld uppbär valutastatus och skiljer sig därmed från övriga råvaror. Guldets drivkrafter skiljer sig på många plan från såväl övriga metaller som mjuka råvaror. När vi talar om guldpriset avser vi guld värderat i US-dollar.

Guldets valutakod är AUX och valutacrossen guld värderat i dollar lyder AUX/USD. När prisgrafen rör sig uppåt blir guldet således dyrare i dollar räknat. Den som placerar pengar i investeringsguld bör vara medveten om valutaeffekten som uppstår eftersom den som köper guld för svenska kronor påverkas av dollarkursen mot vår svenska krona.

Eftersom guld klassas som en valuta och inte som en råvara är guldet momsbefriat till skillnad mot exempelvis silver och platina där även investeringstackor säljs med ett momspåslag om 25 %.

Investeringsguld – så investerar svenskarna

I Sverige säljer de etablerade leverantörerna omkring ett ton investeringsguld årligen. Beroende på guldpriset ligger snittvärdet på inhandlat guld i intervallet 300 - 400 MSEK.

Bland de mest kända aktörerna kan vi nämna Guldcentralen, Liberty Silver och Tavex. Samtliga aktörer är seriösa och sköter sina leveranser prickfritt.

Tavex är den aktör som säljer investeringsguld över disk och företaget har flera kontor etablerade i Stockholm. Det vanligaste sättet att inhandla investeringsguld är emellertid via postorder från leverantörens webbshop. Leveranserna skickas med rekommenderat brev och är fullt försäkrade.

Olika former av investeringsguld

Investeringsguld säljs i två olika former; mynt och guldtackor. Guldmynten har ett innehåll av guld motsvarande exakt 1 Troy oz (ca 3 gram). De mest kända märkena av guldmynt är Kreugerrand från Sydafrika, US Eagle från USA och Kanada Maple Leaf. Dessa tre märken är gångbara som betalmedel över hela världen.

När det gäller producenter av guldtackor finns det flera aktörer som levererat guld i över 100 år. De flesta är lokaliserade i Schweiz och de starkaste varumärkena är liksom de mest kända mynten gångbara som betalmedel världen över.

Samtliga aktörer som säljer guldtackor levererar från de mest välrenommerade aktörerna i världen. Tackorna som säljs väger allt från 1 gram till 1 kg. De i särklass mest populära guldtackorna är 100-gramstackorna som idag kostar omkring 36 000 kr styck.

Världens mest välrenommerade guldleverantörer

De svenska guldhandlarna säljer samtliga guldtackor som återfinns på den globala topplistan gällande anseende och status. Enligt de flesta listor är varumärket PAMP den högst ansedda leverantören följt av Valcambi och Credit Suisse. Även Herraeus återfinns på listan av de högst ratade varumärkena. Skillnaden mellan dessa varumärken är dock obefintlig i fråga om både pris och status.

I nästa nummer av Börsvärlden får du läs mer om investeringsguld och dess eventuella för-och nackdelar som sparform!

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER