Bildkälla: Stockfoto

IPO-aktuella Adtraction oberoende av spårningsförändringar - ska ta nästa steg gällande expansion

Noteringsaktuella annonsplattformsbolaget Adtraction, som började handlas på First North i dag den 7 december, påverkas inte särskilt kraftigt av Apples och Googles förändringar inom spårning och personlig integritet. Det förmedlar vd Simon Gustafson i en exklusiv intervju med Finwire.

- Vi har ganska diversifierade trafikkällor men sådana typer av förändringar kan slå ganska hårt mot vissa enskilda aktörer, förtydligar bolagschefen.

Under intervjun framgår det också att Adtraction, som via ett tvåsidigt nätverk sammankopplar annonsörer med partners, har ett spårningsverktyg som fungerar även om tredjepartscookies blockeras.

I samband med börsnoteringen tar bolaget in 75 miljoner kronor i färskt kapital vid full tilldelning, varav 75 procent ska gå till förvärv och geografisk expansion medan resten ska finansiera snabbare tillväxt i befintliga marknader, men även produktutveckling.

- Vi har utvecklat det här bolaget i många år, och vi är nu redo för att ta nästa steg gällande expansion. Vi har hittat en modell för att expandera till andra länder och vill nu lägga mer resurser på dem satsningarna nu, kommenterar Gustafson.

Under de senaste fem åren har bolaget växt intäkterna med 30 procent i genomsnitt per år, men det väntas sakta in något. I stället har en tillväxttakt om över 20 procent satts upp som mål.

Det avser en kombination av både organisk och förvärvsdriven tillväxt.

- Dagens mål är ganska lågt jämfört med vår starka historiska tillväxt, men vi är samtidigt ödmjuka inför att vi växer ifrån högre siffror, framhåller vd:n.

Adtraction kollar även på att börja med nya affärsmodeller som exempelvis intäktsdelningar (revenue share) samt en lösning för streamingtjänster. Bolaget utvecklar också API:er, applikationsprogrammeringsgränssnitt, för att bli som ”digital räls” mellan de olika typerna av aktörer på marknaden.

Bolaget börsnoterades idag och har vid skrivande stund stigit knappt 17 procent från teckningskursen om 60 kronor.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER