Bildkälla: Stockfoto

Japanska biltillverkare brottas med dilemma kring prishöjningar - Nikkei

Nikkei Asia rapporterar om de japanska biltillverkarnas obenägenhet till att höja priserna som ett sätt att kompensera för de stigande materialkostnaderna. Istället hoppas bolagen på att den svaga yenen kommer hjälpa till att hålla uppe resultatet.

Bakgrunden är att bolagen fortfarande har en betydande del av försäljningen i Japan, ett land som länge dragits med en obefintlig inflation vilket gjort att kunderna inte är redo för plötsliga prishöjningar.

Toyotas kommunikationschef Jun Nagata uppgav under en telefonkonferens tidigare denna månad att prishöjningar måste ske olika beroende på vilket segment eller geografi det handlar om. Han nämnde bland annat premiumbilar som ett område där det finns potentiellt utrymme för höjda priser.

“Jag tror att det finns ett segment av kunder som är redo att betala något mer”, sade Nagata med potentiell referens till Toyotas lyxmärke Lexus.

Analytiker som Nikkei varit i kontakt med uppger att Toyotas återhållsamhet gjort konkurrenterna också ovilliga att höja priserna. Istället råder det ett vänta-och-se-läge där bolagen först vill se hur valutakurserna utvecklas och vilken effekt detta får på resultatet.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER