Bildkälla: Stockfoto

Kavaljer Investmentbolagsfond minskade 5,9 procent i april - lyfter fram Ratos

Fonden Kavaljer Investmentbolagsfond minskade 5,9 procent i april. Sedan årsskiftet har fonden minskat 17,8 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Peter Lindvall och Håkan Telander.

Angående månadens utveckling på börserna skriver förvaltarna att Stockholmsbörsen sjönk med 5,3 procent, samtidigt som världsindex gick ner med 8 procent. Det stora fokuset låg enligt Lindvall och Telander på inflationsutvecklingen i USA och Europa, centralbankernas räntebesked samt den ryska invasionen av Ukraina.

Vidare uppger förvaltarna att den geopolitiska osäkerheten och stigande råvarupriser lett till att prognoser för den globala tillväxten reviderats ned. Internationella valutafonden (IMF) justerade under april ned estimaten för den globala BNP-tillväxten till 3,6 procent i år och till 3,6 procent nästa år. Detta från nivåer på 4,4 respektive 3,8 procent.

"Trots geopolitisk oro, stigande priser, högre räntor och komponentbrist har rapportsäsongen för de svenska börsbolagen under första kvartalet 2022 i många fall varit klart bättre än väntat. Även positiva framtidsutsikter har kommit från bolagens företagsledningar", skriver Lindvall och Telander.

Fondens bästa innehav blev under månaden BHG Group, Johnson & Johnson och Ratos. I den negativa vågskålen fanns däremot Kinnevik, Medcap och VNV Global.

Under månaden ökade fonden innehaven i AQ Group, BHG Group och Groupe Bruxelles Lambert. Samtidigt minskade man i Berkshire Hathaway och Johnson & Johnson.

I de avslutande delarna av månadsrapporten lyfter förvaltarna Ratos, som de anser är en lågt värderad förvärvsmaskin med flera högkvalitativa innehav. Likt många andra serieförvärvare har Ratos under 2022 haft svag utveckling, vilket förvaltarna anser är en felaktig bedömning av marknaden.

"Flera av de största kända serieförvärvarna har värderats till P/E tal mellan 30-40 vilket vi ansett som alltför högt. Under inledningen av 2022 har dessa bolag haft en mycket svag utveckling. Till exempel är Storskogen ned -68 procent, Addlife -47 procent, Lifco -32 procent och Lagercrantz -31 procent. Tyvärr verkar raset för dessa aktier dra med Ratos ned trots att Ratos aldrig följde med serieförvärvarnas börskurser upp. Helt felaktigt tycker vi då Ratos redan har en låg värdering, cirka 14 gånger årsvinsten. Ratos har tydligt visat att de följer sin strategi, att först vända portföljbolagen så att de visar vinst och därefter genomföra förvärv ur vilka man kan erhålla värdeskapande synergivinster", skriver förvaltarna.

Telander och Lindvall uppger att Ratos under 2021 genomförde åtta förvärv med en total omsättning på 3 miljarder kronor, vilket tillsammans bidrog till 30 procent av resultatet. Under årets första kvartal förvärvades NVBS Rail Group, som i sin tur förvärvade finska Ratatek. Dessa bolag arbetar med järnvägsinfrastruktur i Sverige, Norge och Finland och tillför enligt förvaltarna en miljard i omsättning till Ratos. Ratos rapport för det första kvartalet var enligt Telander och Lindvall en i raden starka rapporter från bolaget och uppger dessutom att flera större insiderköp nyligen gjorts i aktien.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Investor, Ratos och Alphabet med portföljvikter om 8,0, 7,8 respektive 6,5 procent.

Fondens innehavsfördelning per region vid tidpunkten uppges nedan.

Norden - 56 procent av total portfölj
USA - 20 procent
Europa - 20 procent
Kassa - 4 procent


Kavaljer Investmentbolagsfond, %april, 2022
Fond MM, förändring i procent-5,9
Fond i år, förändring i procent-17,8
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER