I månadsrapporten lyfter förvaltarna butikinredningsbolaget Itab och skriver att det efter en lång svacka nu ser betydligt mycket bättre ut för bolaget. Lindvall och Telander uppger att bolaget under många år visade en mycket stark tillväxt, då man utvecklades till en av de ledande leverantörerna av butiksinredning i Europa. Däremot fick de många och stora förvärven också negativa konsekvenser i form av en ansträngd balansräkning, vilket skapade en finansiell osäkerhet, menar förvaltarna.
Itab:s aktie har under de senare åren tappat kraftigt, men förvaltarna anser att kurstappet varit större än befogat och att det framgent finns flera faktorer som talar för aktien.
"1) Efter genomförd nyemission, där Itab fick en ny huvudägare, är balansräkningen urstark, vilket skapar möjligheter för nya värdeskapande förvärv, samtidigt som den finansiella osäkerheten är borta. 2) Den nya huvudägaren Aeternum Capital leds av Vegard Søraunet som är en erfaren kapitalförvaltare med kunskaper om vad som bidrar till att skapa långsiktiga aktieägarvärden. 3) Förändrade inköpsrutiner och andra effektiviseringar har gett tydliga resultat. Marginalerna exklusive engångskostnader för omställningsprogrammet har kraftigt förbättrats. 4) Sist men inte minst kommer bolaget under hösten att kommunicera nya finansiella mål och förtydliga vad som är Itabs verksamhet. Vi tror att bolaget kommer av investerare att ses med andra ögon", skriver Lindvall och Telander.
Förvaltarna skriver vidare att de tror att bolaget inte längre kommer uppfattas som ett verkstadsbolag som bockar plåt och säljer produkter till butikskedjor som snart skall dö butiksdöden, utan istället som ett ledande bolag inom sin nisch, med moderna tekniskt avancerade produkter och goda tillväxtutsikter.
Under månaden släppte kontraktstillverkaren Hanza Holding sin rapport för det andra kvartalet. Enligt förvaltarna visade bolaget ett mycket starkt resultat där cirka 70 procent av verksamheten visade en rörelsemarginal runt 10 procent och där koncernmarginalen landade på 6,4 procent.
"Hanza grundades 2008 av Erik Stenfors som 1999 också grundade den noterade kontraktstillverkaren Note. Hanza Holding och Note är idag omsättningsmässigt lika stora, båda omsätter årligen drygt 2 miljarder SEK. Under Hanza Holdings uppbyggnads tid har Note visat högre och stabilare marginaler vilket välförtjänt lett till en högre värdering. Note har idag ett börsvärde på 3,7 miljarder SEK och Hanza 962 miljoner", skriver förvaltarna.
Lindvall och Telander förväntar sig att Hanza kommer fortsätta växa både organiskt och genom förvärv och att marginalerna stabiliserar sig på en högre nivå. Förvaltarna uppger att Note har en längre historik och en lägre skuldsättning, men att de på sikt inte ser några skäl till varför värderingsskillnaden mellan bolagen ska vara så stor.
Fondens största innehav var vid månadsskiftet Xano, Ratos och New Wave med portföljvikterna 7,4, 6,2 respektive 5,6 procent.
Hanza, % | juli, 2021 |
Fond MM, förändring i procent | 8,9 |
Fond i år, förändring i procent | 43,8 |