Bildkälla: Stockfoto

Kenya vill nu räknas som en oljenation, EOPS-leverans från Ngamia startad

Kenya vill nu räknas som en oljenation, EOPS-leverans från Ngamia startad

Det afrikanska landet Kenyas ambitioner att räknas som en oljenation tog ett stort kliv under söndagen då landet med hjälp av lastbilar startade transporten av strax över 600 fat råolja från oljefältet Ngamia 8 i Lokichar till raffinaderier i landets näst största stad Mombasa. Det rapporterar Daily Nation.

Oljan som nu levereras är en småskalig leverans under ett så kallat EOPS-avtal, Early Oil Pilot Scheme, som möjliggjorde för EOPS uppstream-kontrakten att kunna tilldelas.

Lastbilstransporten startade under högtidliga former med president Uhuru Kenyatta i spetsen som en symbol för att Kenya nu blir det andra landet efter Uganda i östra Afrika som producerar olja.

Lundinsfärens oljebolag Africa Oil är partner till Tullow i Kenya som är operatör för Ngamia 8 och deras andel är 25 procent. Tullow räknar med att producera 2 000 fat per dag under EOPS.

2021 räknar Kenya med att den första fasen av den storskaliga produktionen på mellan 60 000-80 000 fat/dag från södra Lokichar och leverans via pipeline skall starta.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER