Kina tros inte ha legat bakom försäljningen av amerikanska obligationer, enligt analytiker - CNBC
Bildkälla: Rambleon / Shutterstock.com

Kina tros inte ha legat bakom försäljningen av amerikanska obligationer, enligt analytiker - CNBC

USA:s president Donald Trumps tullpolitik har lett till ovanliga beteenden på obligationsmarknaden. De amerikanska statspappren, till vilka investerare brukar flockas kring i orostider, kom denna gång att bli föremål för stora försäljningar vilket tryckte upp räntan för olika löptider.

Det spekuleras nu om vem som kan ligga bakom utförsäljningen. Primärt tror många att det är Kina som ligger bakom försäljningarna, givet att man sitter på amerikanska statsobligationer värda 760,8 miljarder dollar i en tid när man betraktas som främsta handelsboven av USA.

Men analytiker som CNBC pratat med är inte helt övertygade. Michael Brown, senior analytiker på Pepperstone, påpekar att en sådan åtgärd hade varit för Kina “som att skjuta sig själva i foten”.

Han framhåller att en stor kinesisk försäljning hade inneburit att övriga amerikanska obligationer som man besitter hade gått ner i värde och därmed hade man förlorat på detta, samt att överskottslikviditeten från avyttringarna hade sökt sig tillbaka till Kina och stärkt yuanen, vilket är tvärtemot vad Peking vill ha.

Det gör att blickarna nu snarare vänds mot japanska försäkringsbolag, vilka kan ha fått kalla fötter från Trumpadministrationens ständiga ändringar kring tullpolitiken och börjat dumpa obligationerna för att minska exponeringen. Om dessa aktörer vill sälja “finns det inte mycket som (japanska) regeringen kan göra”, sade Garry Evans på BCA Research.

Japan innehar flest amerikanska statsobligationer, värda totalt 1 079,3 miljarder dollar.

Andra aktörer vilka också utpekas kunna ligga bakom avyttringarna är hedgefonder och så kallade "bond vigilantes".

Amerikansk månatlig data om ägandet av obligationer kommer vanligtvis med en fördröjning, och de senaste siffrorna som släpptes i mars är från januari. Aprildata är planerad att släppas först i juni.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER