Bildkälla: Stockfoto

Klädkedjan Primarks försäljning i Storbritannien steg markant under senaste 24 veckorna

Klädkedjan Primarks försäljning i Storbritannien steg markant under senaste 24 veckorna

Den irländska lågpriskedjan Primark, som är en av klädjätten H&M:s konkurrenter, rapporterade en "markant" ökning av den jämförbara försäljningen på den brittiska marknaden under de senaste 24 veckorna med slut den 3 mars. Försäljningen i Storbritannien lyckades dock inte vända den negativa utvecklingen för den totala jämförbara försäljningen som backade med 1,5 procent, något bolaget flaggat för i en uppdatering i slutet av februari. Försäljningen tyngdes av oväntat varmt väder i oktober samt oväntat kallt väder i slutet av perioden.

"Vår brittiska prestation var anmärkningsvärd under omständigheterna och gav en stark ökning av vår andel av den totala klädmarknaden. Framöver förväntar vi oss att denna vinsttillväxt accelererar med fortsättningen av vår expansion av detaljhandeln och en förbättring av marginalen efter den senaste tidens förstärkning av sterling mot amerikanska dollar", skriver moderbolaget Associated British Foods i rapporten för halvårsresultatet för det brutna räkenskapsåret där man också meddelade att interimsutdelningen höjs med 3 procent till 11,7 pence per aktie.

Försäljningen i övriga Europa var upp 6 procent och verksamheten i USA gjorde framsteg under perioden, uppger bolaget vidare.

Bolaget meddelar att de under den senaste 15 veckorsperioden som avslutades den 24 februari såg en ökning i den jämförbara försäljningen med 1 procent samt en rekordförsäljning veckan innan jul. En tidig utvärdering av kundmottagandet av vår/sommar-kollektionen har varit uppmuntrande, menar bolaget.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER