Bildkälla: Stockfoto

KLARA, FÄRDIGA, GÅ

KLARA, FÄRDIGA, GÅ

När båten till slut åker upp på land efter härlig sommarsäsong så är det hög tid att lägga fokus på något lönsammare än att lapa sol, njuta av bad, ljumma vindar och härliga grillkvällar - även om det i sig kan vara en lönsam hälsoinvestering utan stress och bara livsnjutning.

Börsen trivs nämligen som fisken i vattnet när det är lite svalare ute. En överhettad börs inträffar ironiskt nog oftast på vinterhalvåret när det är kyligt ute.

Så, klara, färdiga, gå. Dags att pengar så.

90 % av all börsuppgång sett till historien (1980-2015) har satts mellan november och april.

Men förra vintern då? Det bjöds på fullständigt börskaos med tre månaders usel börs.

Den stora skillnaden var att vi då låg i nedåtgående trend, dvs beartrend.

Finns lite enkla tumregler att lägga på minnet.

Ligger OMXSPI i beartrend och under MA200 sista november (1980-2015) så har det aldrig hänt att börsen stått högre indexmässigt 30 april påföljande år, så blev det även förra vintern.

Ligger OMXSPI i beartrend och under MA200 sista maj (1980-2015) så har det aldrig hänt att börsen stått högre sista november samma år.

Lite klurigt i våras då man inte visste om OMXSPI hade bottnat. Det visade sig att OMXSPI bottnade 9 februari 2016 och där påbörjade bulltrenden uppåt.

När till sist våren nalkas och det återigen blir dags att sjösätta båten ställs man inför det välkända uttrycket ”sell in may and go away”.

Det prisas av många, men inte av mig.

Varför gå ur börsen i maj när de resterande 10 % finns mellan maj till oktober?

Man får helt enkelt bara dra ned på förväntningarna och vara inställd på lägre avkastning under sommarhalvåret och njuta av livet på annat sätt än att se sina aktier rusa norrut.

Vilka aktier väljer man då att ha i sin portfölj?

Jag föredrar bolag med starka balansräkningar som ständigt påvisar tillväxt där inte framtida vinster är allt för diskonterade. Ser även till att de med fördel ligger i långsiktigt stigande trend.

Aktier som Telia Company, Ericsson, Getinge m.fl gör sig icke till besvär i min aktieportfölj, ingen av dessa nämnda fyller nämligen kriterierna för att ens vara i närheten att köpas in.

Tyvärr har väldigt många just priset på en aktie som trigger för att köpa. Andra tittar enbart på utdelningen.

Hur bolaget mår, är det inte lika många som tittar på.

Men som den gode investeraren Warren Buffet uttrycker sig ”Priset är vad du ger, värdet är det du får”.

När Ericsson vinstvarnade för ett par veckor sedan och samtidigt bjöd på ett ras i runda tal på -20 % ökade samtidigt antalet aktieägare på nätmäklaren Avanza med 9,4 %.

Folk älskar att köpa förlorare och tyvärr även efter ett tag inse att även de är förlorare.

I tider då börsen arbetar uppåt, dvs. i bulltrend så är de lite mer utjämnat med säsongsmönstret. Två tredjedelar av uppgången klockas på vinterhalvåret och den återstående tredjedelen på sommaren.

Så varför inte njuta av livet året om och låta aktierna göra arbetet under sommar som vinter men att vara lite tuffare på aktiesidan under vinterhalvåret?

Tycker ni att många aktier är högt värderade? Ta en titt på Investor som i nuläget handlas cirka -20 % under substansvärdet.

/KAVASTU

Tar du en av de sista platserna på årets mest eftertraktade event?

Kavastus Trender 2.0 är utbildningskursen för dig som vill lära dig mer om Arne ”Kavastu” Talvings framgångskoncept och de metoder han dagligen använder för lönsam aktiehandel. Ta chansen att under en heldag få inblick i Kavastus ”verktygslåda” och de metoder av statistiska värderingar och mönster som ligger till grund för hans privata investeringsfilosofi!

OBS! Endast två platser kvar till Malmö 29/10 (anmälan stänger idag 26/10) och sex platser kvar till Stockholm (2) den 12/11 (anmälan stänger den 9/11).

MER INFORMATION & ANMÄLAN

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER