Bildkälla: Stockfoto

Kommande IPO: Bygghemma tar plats på Stockholmsbörsen den 27 mars

“Bygghemma Group har byggt upp en stark position som den största onlinebaserade återförsäljaren av hemförbättringsprodukter i Norden.”

Annons

Bygghemma genomför en nyintroduktion av aktien på Stockholmsbörsen, Nasdaq Stockholm, med första handelsdag den 27 mars. Bygghemma är en onlinebaserad återförsäljare av hemförbättringsprodukter i Norden. Styrelsen har ansökt om en börsnotering och publicerar idag prospektet. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Teckningskursen hamnar i intervallet 45 till 50 kronor per aktie, vilket motsvarar ett börsvärde på mellan 4,85 till 5,35 miljarder kronor. Teckningskursen meddelas samma dag som aktien börjar handlas. 

Erbjudandet omfattar mellan 29,31 och 30,02 miljoner stamaktier, varav 7,00 till 7,78 miljoner nya aktier kommer emitteras av bolaget. Återstående 22,24 till 22,31 miljoner är befintliga aktier som erbjuds av FSN Capital Shareholders. De nyemitterade aktierna förväntas tillföra Bygghemma brutto 350 miljoner kronor och netto 321 miljoner kronor. Huvudägarna har möjlighet att utöka erbjudandet med högst 5,39 miljoner aktier, motsvarande fem procent av aktierna i bolaget. Det finns också en övertilldelningsoption att sälja ytterligare 5,31 miljoner befintliga aktier. 

Två ankarinvesterare har åtagit sig att teckna upp till 5,55 miljoner aktier i erbjudandet, motsvarande 250 miljoner kronor. Dessa är danska ATP, Arbejdsmarkedets Tillægspension som åtagit sig att teckna aktier för 150 miljoner kronor och investmentbolaget Creades som åtagit sig att teckna aktier för 100 miljoner kronor. 

Erbjudandet riktas till institutionella investerare i Sverige och internationellt samt till allmänheten i Sverige. Anmälningstiden inleds den 15 mars och pågår till den 23 mars för allmänheten och till den 26 mars för institutionella investerare.

"Bygghemma Group har byggt upp en stark position som den största onlinebaserade återförsäljaren av hemförbättringsprodukter i Norden. De senaste åren har vi vuxit betydligt och med bibehållen lönsamhet. Detta har varit möjligt tack vare att vi var först på marknaden, skalbara affärsmodell och vinnande företagskultur. Jag är väldigt stolt över vad hela organisationen tillsammans åstadkommit och vi ser alla fram emot att nu ta nästa steg och bli ett börsnoterat bolag", säger vd och koncernchef Mikael Olander. 

Bygghemma redovisade under 2017 en nettoomsättning på 4,0 miljarder kronor. Den justerade rörelseresultatet före avskrivningar, ebita, var 197 miljoner kronor, motsvarande en ebita-marginal på 5,0 procent. Bolaget har haft en hög tillväxt mellan 2015 och 2017.

Den totala nordiska marknaden för hemförbättringsprodukter, vilket innefattar DIY, Do-It-Yourself och heminredning, värderades till 230 miljarder kronor under 2016. Bygghemmas verksamhet består av de två segmeten Do-It-Yourself och heminredning. 

Börsvärldens nyhetsbrev

Nyheter, eventinbjudningar och erbjudanden från samarbetspartners – direkt till din inkorg. Helt gratis!

Bygghemma har de senaste åren breddat sin geografiska närvaro i Sverige, Finland, Norge och Danmark. Per den 1 januari 2018 kompletteras bolagets webbutiker av 72 showrooms, kundtjänst och säljare. Bolagets huvudkontor ligger i Malmö och antalet anställda är drygt 800. 

Erbjudandet att teckna aktier sköts av Carnegie, SEB och Berenberg. Det går även att teckna aktier genom Nordnet. 

Börsvärldens nyhetsbrev
Annonser