Konjunkturutsikterna ljusnar efter sommaren - utmaningar i olika regioner - Swedbank
Bildkälla: Stockfoto

Konjunkturutsikterna ljusnar efter sommaren - utmaningar i olika regioner - Swedbank

Konjunkturutsikterna kommer att ljusna efter sommaren, men Sverige har utmaningar som kvarstår i närtid regionalt. Bostadsbyggandet faller i hela Sverige och i delar av landet faller sysselsättningen. Det visar regional utblick, en rapport om konjunkturläget i olika delar av Sverige, som Swedbank producerat.

- Övre Norrland har fortsatt högtryck, med Skellefteå som draglok – där hälften av de nya jobben tillkommit under det senaste året. Samtidigt fortsätter situationen att vara utmanande i Småland där sysselsättningen sjunker i spåren av färre industrijobb, säger Pernilla Johansson, seniorekonom på Swedbank.

Konkurserna stiger också i hela landet. Skillnaden i utveckling är betydande i Sveriges åtta storregioner. Övre Norrland sticker ut med högst sysselsättningstillväxt i landet. Allra tuffast är det i Småland samt öarna, där sysselsättningen har börjat att falla. Men sysselsättningen i näringslivet faller även i Norra Mellansverige, Sydsverige och Mellersta Norrland.

Bostadsbyggandet är fortsatt trögt i hela landet. Swedbank skriver dock att delar av bostadsmarknaden har börjat att tina upp något.

- Vi börjar nu se tidiga tecken på upptining i flera regioner efter en lång period präglad av låg aktivitet på bostadsmarknaden. Antalet bostadsaffärer börjar ta fart och bör öka i takt med kommande räntesänkningar, fortsätter Pernilla Johansson.

Positiva nyheter finns också. Investeringarna står pall. Dessa växer men uppgången ser ut att, åtminstone inledningsvis, ha varit koncentrerad till storstadsregionerna och Övre Norrland.

- Investeringarna som tog fart efter pandemin ökade snabbt i storstadsregionerna och Övre Norrland under 2021. Men i övriga regioner sjönk investeringsandelen, vilket kan påverka tillväxtmöjligheterna på sikt. Det finns alltså en risk för att skillnader i ekonomiska förutsättningarna i regionerna tilltar ytterligare, avslutar Pernilla Johansson.
Börsvärldens nyhetsbrev